Például 01/28/2021
Például 01/28/2021

Elrendelte a Kúria a fővárosi önkormányzat rendelet alkalmazásának tilalmát

Kúria a Köf.5002/2012. számú folyamatban lévő ügyben azonnali jogvédelmi intézkedésként a Budapest Főváros Kormányhivatala kérelmére elrendelte a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III.8.) Főv. Kgy. rendelet 5. § (4) bekezdésének ideiglenes alkalmazási tilalmát. Az alkalmazási tilalom a Kúria érdemi határozatának meghozataláig tart.

Közlekedési balesetet követően jövedelempótló járadék megfizetése iránti kereset tárgyában hozott határozatot a Kúria

Tájékoztató a Pfv.III.21.638/2019/6. számú ügyről.

A közlekedési balesetet szenvedett felperes keresetében – egyebek mellett – az alperes jövedelempótló járadék megfizetésére kötelezését kérte.

A másodfokú bíróság a Kúria hatályon kívül helyező végzése alapján megismételt eljárásban meghozott jogerős ítéletével az elsőfokú bíróságnak – a keresetnek nagyobb részt helyt adó – ítéletét részben megváltoztatta, és a marasztalás összegét leszállította.

Országbírói értekezlet 160 éve – online beszélget a Kúria elnöke és az ELTE oktatója

Az 1861. évi Országbírói Értekezlet 160. évfordulója alkalmából Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Bódiné Dr. Beliznai Kinga, az ELTE Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének egyetemi docense beszélget 2021. január 27-én, 15:00 órakor. Az eseményt a Kúria YouTube-csatornáján keresztül élőben közvetíti.

Varga Zs. András: „Arra fogok törekedni, hogy a rend legyen rögzített”

„Az, hogy adott ügy hogyan kerül egy bíróhoz, legyen objektív, személytelen és transzparens”- mondta Varga Zs. András a 168 órának adott, 2021. január 21-én megjelent interjújában.

A Kúria elnöke kihangsúlyozta, hogy a bíróságok tekintélyére mindig vigyázni kell, ezt a jövőben is egyik fő feladatának tekinti.

A korábbi rend szerinti nagytanácsok fognak ítélkezni a Kúrián, a jogegységi panasztanácsokkal kapcsolatosan pedig a szenioritási elv fog érvényesülni-nyilatkozta a főbíró.

Az interjú a 168 óra című hetilap 2021. január 21-i számában olvasható.

Oldalak