Például 08/06/2020
Például 08/06/2020

Pintér Sándor: „A Kúria a jog egységének őreként vesz részt a jogértelmezési, jogalkalmazási és a következetes bírói gyakorlat kialakításában”

Megjelent a Kúria 2019-es Évkönyve. A kiadvány előszavában Pintér Sándor belügyminiszter kifejti, „a Kúria nem egyszerűen egy intézmény megnevezése, hanem egy történelmi fogalom, mely az egységes és pártatlan bíráskodás jelképeként történelmi távlatokban is megőrizte tekintélyét.” A miniszterelnök-helyettes kiemeli, „a Kúria logikai tisztasága, okfejtése és gondolatisága ma is követendő példa a bírák számára.

„Lúgos támadásként” ismert ügy: a Kúria érdemben foglalkozott a védelmi másodfellebbezéssel, így teljes körben megtörtént a bűnösség és a kiszabott büntetés vizsgálata is

Tájékoztató a Kúria Bfv.X.430/2019. számú jelentős ügyben 2020. június 29-én tanácsülésen hozott határozatáról: A Kúria a Legfőbb Ügyészség és a terhelt védője által benyújtott felülvizsgálati indítványt elbírálva a törvényszék ítéletét, az ítélőtábla ítéletét és a Kúria Bhar.I.690/2018/12. számú ítéletét a Be. 660. § (1) bekezdése szerinti tanácsülésen, figyelemmel a Be. 655. § (2) bekezdésében írtakra – öttagú tanácsban eljárva –, a Be. 662. § (1) bekezdés a) pontja alapján hatályában fenntartotta.

Tapasztalatcsere a Cseh Köztársaság Legfelsőbb Bírósága és a Kúria között

Dr. Darák Péter, a Kúria elnöknek meghívására 2020. július 28-30. között Budapestre érkezett JuDr. Petr Angyalossy, a Cseh Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának elnöke és delegációja. Hivatalos magyarországi látogatása során a cseh főbíró találkozott a Kúria vezetőivel, valamint tárgyalásokat folytatott a Legfőbb Ügyészségen is.

A Btk. módosítása és a gyermekek büntethetősége

A Büntető törvénykönyv legutóbbi szigorításáról beszélt dr. Vaskuti András a Magyar Narancs című hetilapnak. A Kúria Büntető Kollégiumának nyugalmazott bírája szerint a most elfogadott törvénycsomaggal kapcsolatban több kérdés is felvetődik. Az interjú a Magyar Narancs 2020. július 23-i számában olvasható.

Budapest, 2020. július 24.

A Kúria Sajtótitkársága

A Ságvári-ügy tanulsága

Dr. Kónya István a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a Ságvári-ügyként ismert büntetőügy tizennégy évvel ezelőtti bírósági felülvizsgálatáról és a döntés jelentőségéről. A Kúria elnökhelyettese elmondta, hogy 2006-ban sokakat meglepett, hogy a Legfelsőbb Bíróság büntető tanácsa felmentette a vád alól azt a csendőrnyomozót, aki részt vett abban a nyomozócsoportban, amelynek egyik tagja 1944. július 27-én lelőtte a Ságvári Endrét.

Oldalak