Események

Az Európai Unió Bíróságának jubileumi konferenciáján vett részt 2024. május 3-án Luxembourgban dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke és dr. Gyarmathy Judit, a Kúria főtitkára. Az ünnepi rendezvényen megemlékeztek tíz tagállam, köztük Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulójáról.

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke meghívására 2024. április 12-én a Kúrián tett hivatalos látogatást az Európai Unió Bíróságának elnöke, dr. Koen Lenaerts, hogy részt vegyen egy szakmai konferencián, valamint az azt követő kötetlen kerekasztal-beszélgetésen.

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke meghívására 2024. március 6-8. között Budapesten tett hivatalos látogatást a román Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék elnöke, Corina-Alina Corbu asszony és delegációja.

Gyorstalpaló, Elvtársaknak – A bírói és ügyészi akadémia, 1949-1954 címmel jelent meg dr. Zinner Tibor legújabb kötete, amellyel 2024. február 19-én ismerkedhettek meg az érdeklődők a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Kúria közös szervezésében rendezett könyvbemutatón.

A Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságának elnöke, Pavol Naď úr meghívására a pozsonyi székhelyű szlovák partnerintézményben tett hivatalos látogatást a Kúria elnöke vezette öttagú kúriai delegáció 2024. február 8-án.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítélkezési évet megnyitó ünnepi teljes ülést és bírói szemináriumot tartott 2024. január 26-án Strasbourgban. Az eseményen a Kúria képviseletében dr. Varga Zs. András elnök úr és dr. Gyarmathy Judit főtitkár asszony vettek részt.

Idén háromszáz éve, hogy 1723-ban a pozsonyi diéta a Magyar Királyi Curiát mint rögzített hatáskörű, állandóan működő felsőbíróságot megalapította. 2023-ban tehát a tevékenységét tekintve több, mint 800 éves intézmény ünnepli folyamatosan működő bíróságként való fennállásának 300.

Az Európai Unió Igazságügyi Eredménytáblája az Európai Bizottság éves, objektív adatokra épülő információs jelentése, amely valamennyi uniós tagállamra kiterjedően összehasonlító áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságáról, minőségéről, függetlenségéről és amely ily módon

A Kínai Népköztársaság Legfelsőbb Népi Bíróságának elnöke, Zhang Jun úr és delegációja 2023. június 21-én videokonferencia keretében folytatott megbeszélést dr. Varga Zs. Andrással, a Kúria elnökével, valamint az intézmény vezetőivel.

2023. június 19-én pontosan a háromszázadik évfordulója volt annak, hogy III. Károly király szentesítette az 1722-1723. évi pozsonyi országgyűlés 24. törvénycikkét, és ezzel a Magyar Királyi Curiát mint rögzített hatáskörű, állandóan működő felsőbíróságot megalapította.