Akadálymentesítési nyilatkozat

A Kúria elkötelezett amellett, hogy honlapját a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény szerint akadálymentessé tegye.

Ezen akadálymentesítési nyilatkozat a https://kuria-birosag.hu/ webhelyre vonatkozik.

Megfelelőségi státusz

Ez a honlap az alábbiakban felsorolt meg nem felelések és kivételek miatt csak részben felel meg a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvénynek.

Nem akadálymentes tartalom

Az alábbiakban felsorolt tartalom a következő okok miatt nem akadálymentes:

A 2018. évi LXXV. törvénynek való meg nem felelés

A képernyőfelolvasó programot használó, illetve a hangvezérléssel navigáló felhasználók részére a kereső szolgáltatás dátum mezői nem egyértelműen megkülönböztethetőek (pl. Sajtó, közlemények, média/Kereső).

A képernyőolvasó programot használó felhasználók részére nem érzékelhető a lenyitható menüpontok nyitottsági állapota (pl. Sajtó, közlemények, média).

A képernyőfelolvasó programot használó, illetve hangvezérléssel navigáló felhasználók részére egyes html kódolási feladatok elvégzése szükséges a teljeskörű akadálymentes használat érdekében (pl. címkézés, kontraszt).

A képernyőfelolvasó programot használó, illetve a hangvezérléssel navigáló felhasználók részére a képgaléria fejlesztése szükséges a teljes körű akadálymentes használat érdekében (Sajtó, közlemények, média).

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a webhely a lehető legrövidebb időn belül, teljeskörűen akadálymentessé váljon.

Aránytalan teher

A Kúria Évkönyve 2019. akadálymentesítéséhez a teljes kiadvány újratördelésére, szerkesztésére lenne szükség, amelynek költsége a Kúria éves költségvetéséhez képest jelentős terhet jelentene.

A tartalom nem tartozik az alkalmazandó jogszabályok hatálya alá

A Kúria elnökének 2017. évi és azt megelőző beszámolói, a Kúria 2018. és azt megelőző évben megjelent évkönyvei, és az „A Kúria középtávú intézményi stratégiája, különös tekintettel a joggyakorlat-elemző tevékenység fejlesztésére 2013” című kiadványa nem tartozik a 2018. évi LXXV. törvény hatálya alá, így ezen kiadványok tekintetében az akadálymentességet sem kell biztosítani.

Az egyéb „Archív tartalom” nem tartozik a 2018. évi LXXV. törvény hatálya alá, így az akadálymentességet sem kell biztosítani.

Az akadálymentesítési nyilatkozat elkészítése

E nyilatkozat 2020. október 13. napján készült. A nyilatkozatot utoljára 2021. október 1. napján vizsgáltuk felül és módosítottuk.  

A Kúria a jelen nyilatkozat megalapozottsága érdekében – annak megtétele előtt – külső web és UX akadálymentességi szakértői vizsgálatot készíttetett.

E nyilatkozat egy harmadik fél által végzett értékelés alapján készült.

A külső web és UX akadálymentességi szakértő a WCAG 2.0. A és AA kritériumai szempontjából a honlap 9 oldalát ellenőrizte az alábbiak szerint:

  1. Kezdőoldal: https://kuria-birosag.hu/hu/splashify-splash
  2. Főoldal: https://kuria-birosag.hu/index.php
  3. Sajtó kereső: https://lb.hu/hu/sajto-kereso
  4. Sajtó fotók: https://lb.hu/hu/sajtofotok
  5. Tájékoztató filmek: https://lb.hu/hu/tajekoztato-filmek (itt a bal oldali menüsor is)
  6. Hatályos jogegységi határozatok: https://lb.hu/hu/jogegysegi-hatarozatok-hatalyos
  7. Angol főoldal: https://kuria-birosag.hu/en
  8. Sajtóközlemény: https://kuria-birosag.hu/hu/sajto/kuria-hatekonyan-es-gyorsan-biztositj…
  9. Európa Tanács: https://kuria-birosag.hu/hu/europa-tanacs

Visszajelzés és elérhetőségek

Ha a honlap megtekintésekor akadályba ütközik, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Kúria Főtitkári Titkárságával a fotitkarititkarsag@birosag.hu e-mail címen. Az akadálymentesítésért és a visszajelzési mechanizmuson keresztül küldött kérések feldolgozásáért a Kúria Főtitkári Titkársága felelős. Válaszunkat 30 napon belül megküldjük Önnek.

Végrehajtási eljárás

Amennyiben Ön a Visszajelzések és elérhetőségek alcím alatti elérhetőségen keresztül a hozzáférhetőség hiányáról tájékoztatta a Kúriát és 30 napon belül nem kapott kielégítő választ, úgy jogában áll jogorvoslattal élni a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél.

Az Ügynökség elérhetőségei:

Székhely címe: 1134 Budapest, Váci út 35.
Titkárság: +36 1 795 2861, +36 1 450 3060
Fax: +36 1 795 0036, +36 1 350 6750
E-mail: info@kifu.gov.hu, ugyfelszolgalat@kifu.hu

Jelen akadálymentesítési nyilatkozatot jóváhagyom:

Dr. Gyarmathy Judit a Kúria főtitkára