Sajtóközlemények, hírek

A Kúria és Magyarország Ügyészsége visszautasítja a közszereplő részéről a bírákat és ügyészeket ért fenyegetést

Elfogadhatatlannak tartunk minden, a jogállamiságot alapjaiban támadó magatartást és visszautasítunk minden olyan közéleti megnyilvánulást, amely megtorlással fenyegeti a bírákat és az ügyészeket a jogszerű, törvényes tevékenységük miatt.

Dr. Zinner Tibor új könyvét mutattuk be a Kúrián

Gyorstalpaló, Elvtársaknak – A bírói és ügyészi akadémia, 1949-1954 címmel jelent meg dr. Zinner Tibor legújabb kötete, amellyel 2024. február 19-én ismerkedhettek meg az érdeklődők a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Kúria közös szervezésében rendezett könyvbemutatón.

Hivatalos látogatás a szlovák Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságon

A Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságának elnöke, Pavol Naď úr meghívására a pozsonyi székhelyű szlovák partnerintézményben tett hivatalos látogatást a Kúria elnöke vezette öttagú kúriai delegáció 2024. február 8-án.

Ünnepi teljes ülés és bírói szeminárium az Emberi Jogok Európai Bíróságán

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítélkezési évet megnyitó ünnepi teljes ülést és bírói szemináriumot tartott 2024. január 26-án Strasbourgban. Az eseményen a Kúria képviseletében dr. Varga Zs. András elnök úr és dr. Gyarmathy Judit főtitkár asszony vettek részt.

A magyarországi korlátozott precedens-rendszer összhangban van az Európai Unió jogával

Az Európai Unió Bírósága (EUB) C-537/22. számon 2024.

Tájékoztatás a személyes ügyfélfogadás szüneteléséről

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Kúrián december 24-től január 1-ig, az ítélkezési szünet ideje alatt a személyes ügyfélfogadás szünetel.

A Kúria közleménye

A Kúria 2024. január 1. napjától hatályos ügyelosztási rendjéről a Kúria testületei az ősz folyamán tanácskoztak. A tanácskozások nem nyilvánosak. Az Ügyelosztási Rendről a Kúria elnöke még nem hozott döntést.

Kúria emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

Jubileumi évünk megkoronázásaként a Magyar Nemzeti Bank a Kúria rögzített hatáskörű, állandóan működő felsőbíróságként történt alapításának 300. évfordulója alkalmából 15 000 Ft névértékű ezüst és 3 000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki 2023. december 11-én.

A Kúria közleménye

A Kúria üdvözli az igazságügyi miniszter rendeletét a bírósági ügyviteli szabályok módosításáról, ha ezáltal végre minden akadály elhárul a Magyarországnak járó európai uniós források megérkezése elől.