Sajtóközlemények, hírek

Nagyköveti munkareggeli a Kúria elnökével

A Kúria az elmúlt év tavaszán szervezett első alkalommal munkareggelit a Magyarországra akkreditált nagykövetek számára, hogy elsőkézből tájékoztathassa őket a legfelsőbb bírói fórumot érintő legfontosabb eseményekről, feladatokról, célokról.  Az idei találkozóra február 28-án szerdán került

A Kúria elnökének tájékoztatója a Kúriai Döntések - Bírósági Határozatok folyóiratot érintő vizsgálatról

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke 2024. február 26-án tájékoztatta a Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok folyóirat szerkesztőbizottságát a folyóiratot érintő vizsgálat eredményeiről.

A Kúria közleménye

A 444.hu 2024. február 22-i megkeresését követően a Kúria elnöke soron kívüli vizsgálatot rendelt el a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok 72. évfolyamának 1. lapszámában megjelent 3. sorszámú eseti döntés közzétételének körülményeire vonatkozóan.

A Kúria és Magyarország Ügyészsége visszautasítja a közszereplő részéről a bírákat és ügyészeket ért fenyegetést

Elfogadhatatlannak tartunk minden, a jogállamiságot alapjaiban támadó magatartást és visszautasítunk minden olyan közéleti megnyilvánulást, amely megtorlással fenyegeti a bírákat és az ügyészeket a jogszerű, törvényes tevékenységük miatt.

Dr. Zinner Tibor új könyvét mutattuk be a Kúrián

Gyorstalpaló, Elvtársaknak – A bírói és ügyészi akadémia, 1949-1954 címmel jelent meg dr. Zinner Tibor legújabb kötete, amellyel 2024. február 19-én ismerkedhettek meg az érdeklődők a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Kúria közös szervezésében rendezett könyvbemutatón.

Hivatalos látogatás a szlovák Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságon

A Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságának elnöke, Pavol Naď úr meghívására a pozsonyi székhelyű szlovák partnerintézményben tett hivatalos látogatást a Kúria elnöke vezette öttagú kúriai delegáció 2024. február 8-án.

Ünnepi teljes ülés és bírói szeminárium az Emberi Jogok Európai Bíróságán

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítélkezési évet megnyitó ünnepi teljes ülést és bírói szemináriumot tartott 2024. január 26-án Strasbourgban. Az eseményen a Kúria képviseletében dr. Varga Zs. András elnök úr és dr. Gyarmathy Judit főtitkár asszony vettek részt.

A magyarországi korlátozott precedens-rendszer összhangban van az Európai Unió jogával

Az Európai Unió Bírósága (EUB) C-537/22. számon 2024.

Tájékoztatás a személyes ügyfélfogadás szüneteléséről

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Kúrián december 24-től január 1-ig, az ítélkezési szünet ideje alatt a személyes ügyfélfogadás szünetel.