Sajtóközlemények, hírek

Új elnökhelyettesek a Kúrián

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök úr a mai napon kinevezte dr. Csák Zsolt kollégiumvezető urat és dr. Kalas Tibor kollégiumvezető urat a Kúria elnökhelyetteseivé.

Az új elnökhelyettesek 2024. június 18-i hatállyal, 6 éves időtartamra nyerték el megbízatásukat.

Az Európai Közigazgatási Bírók Egyesületének látogatása a Kúrián

2024. június 11-én a Kúrián tett hivatalos látogatást az Európai Közigazgatási Bírók Egyesületének (AEAJ) Sylvain Mérenne elnök vezette delegációja.

A Kúrián tárgyalt az Európai Unió Törvényszékének bírói delegációja

Első alkalommal került sor hivatalos találkozóra az Európai Unió Törvényszéke és a Kúria között 2024. május 23-án. A nemzetközi küldöttséget dr. Savvas S. Papasavvas, a Törvényszék elnökhelyettese vezette, tagjai dr. Jesper Svenningsen tanácselnök, dr. Pēteris Zilgalvis és dr.

Tájékoztató a Kúria Pfv.IV.20.126/2024/9. számú, közérdekű adat kiadása tárgyában indított perben 2024. május 22-én tárgyaláson hozott döntéséről

Az elsőfokú bíróság a felperes 2021. november 25-i előzetes adatmegismerési igényével megegyező tartalmú keresetét elutasította.

Jubileumi konferencia az Európai Unió Bíróságán

Az Európai Unió Bíróságának jubileumi konferenciáján vett részt 2024. május 3-án Luxembourgban dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke és dr. Gyarmathy Judit, a Kúria főtitkára. Az ünnepi rendezvényen megemlékeztek tíz tagállam, köztük Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulójáról.

Kúriai Tudósítások újra – a választási bíráskodás hírei

A Kúria a 2024. június 9. napjára kiírt helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások közeledtével heti rendszerességgel tájékoztatja a közvéleményt a választási jogorvoslatok elbírálásának eredményeiről.

Sajtóközlemény a Knk.IV.39.015/2024/3. számú végzéshez

A Kúria a mai napon helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság 3/2024. számú határozatát, amely megtagadta a következő népszavazási kérdés hitelesítését:

Tájékoztató a Kúria Kfv.VII.37.467/2023/10. számú „Déli körvasút” környezetvédelmi ügyében hozott határozat jogszerűségének vizsgálata tárgyában hozott döntésről

A Kúria a Fővárosi Törvényszéknek az alperes Pest Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi ügyben hozott engedélyező határozatát megsemmisítő, 109.K.704.523/2022/41. számú ítéletét hatályában fenntartotta.

Az Európai Unió Bíróságának elnöke volt a Kúria vendége

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke meghívására 2024. április 12-én a Kúrián tett hivatalos látogatást az Európai Unió Bíróságának elnöke, dr. Koen Lenaerts, hogy részt vegyen egy szakmai konferencián, valamint az azt követő kötetlen kerekasztal-beszélgetésen.

Dr. Baloginé dr. Faiszt Juditra emlékezünk

A Kúria közössége mély fájdalommal búcsúztatja dr. Baloginé dr. Faiszt Juditot: a Kúria nyugalmazott tanácselnöke 2024. március 6-án, életének 69. évében hunyt el.