Sajtóközlemények, hírek

A Kúria biztosítja az ügyfelek részére a személyes ügyfélfogadást

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020. (III.31.) Korm. rendelet 26.§-ának hatályon kívül helyezésére tekintettel, a Kúria Ügykezelő Irodája 2020. június 2.

2020. június 4.

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról

A Kúria az alábbi idézettel emlékezik meg a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról:

2020. június 4.

A jól, kiszámíthatóan működő igazságszolgáltatás a társadalmi béke egyik sarokköve

„A jól, kiszámíthatóan működő igazságszolgáltatás a társadalmi béke egyik sarokköve, és hatással van a gazdasági növekedésre is” – írja dr. Osztovits András a Magyar Nemzetben megjelent „Digitalizáció a bíróságok életében” című jegyzetében.

2020. május 29.

A Kúria felkészült a jogegységi panaszok kezelésére

Dinamikus párbeszéd zajlott az államhatalmi ágak között – mondta dr.

2020. május 25.

Erkölcs és jog – könyv jelent meg a konferencia előadásaiból

Kötetet jelentetett meg a Kúria a tavaly megrendezett Erkölcs és jog című konferenciáról. A könyv a tanácskozáson elhangzott előadások alapján írt tanulmányokat tartalmazza.

2020. május 20.

Elfogadta az Országgyűlés a Kúria elnökének 2018. évi beszámolóját

Nagy többséggel elfogadta az Országgyűlés a Kúria elnökének beszámolóját a legfőbb bírói fórum 2018. évi tevékenységéről a jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében. Az előterjesztésre a 2020.

2020. május 20.

A Kúria hatékonyan és gyorsan biztosítja az egységes joggyakorlatot

A Kúria 2012 óta a jogállam támasza, emeli az igazságszolgáltatás színvonalát, aktívan hozzájárul a jogfejlődéshez – mondta a Kúria elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án. Dr.

2020. május 6.

A veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő eljárásjogi szabályok alkalmazásáról alkotott kollégiumi véleményeket a Kúria Polgári Kollégiuma

Három kollégiumi véleményt tett közzé a Kúria Polgári Kollégiuma a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő eljárásjogi szabályok alkalmazását illetően 2020. április 30-án. Az iránymutatások az alábbi címeken jelentek meg:

2020. április 30.

A közigazgatási perekben veszélyhelyzetben érvényesülő határidők számításáról alkotott kollégiumi véleményt a Kúria Közigazgatási Kollégiuma

A Kúria Közigazgatási Kollégiuma – a veszélyhelyzet idejére meghatározott módon – kollégiumi véleményt fogadott el a veszélyhelyzeti eljárási szabályok egységes értelmezéséről a közigazgatási perekben.

2020. április 24.

Továbbra is biztosítottak az ítélkezés feltételei a Kúrián

A Kúria a járványügyi veszélyhelyzet idején is ellátja az Alaptörvény és a jogszabályok által előírt ítélkezési és jogegységesítési feladatait.

2020. április 8.

Oldalak