Kúriai esetek: pedagógus felmentésének okai és a borravaló kezelésének kérdései az új kerekasztal-videók témái

Dátum

A borravaló kezelésének szabályairól, valamint annak egy közösségi oldalon kirekesztő bejegyzéseket közzétevő pedagógusnak felmentéséről szól a Kúriai esetek videós kerekasztal-beszélgetés sorozat két újabb epizódja. A videók megtekinthetők a Kúria honlapján. 

A „Különbözet a pénztárgépben – borravaló kezelése és a működési sajátosság” című epizód azt a kúriai döntést dolgozza fel, amelyben a legfőbb bírói fórum kimondta: „A borravaló kezelésének folyamata nem minősíthető a pénztárgépet üzemeltetők olyan működési sajátosságának, amelyek megalapozhatnák a pénzkészlet és a pénztárgép bizonylatolt pénzmozgásai egyenlegének eltérését.” A kerekasztal-beszélgetésen Huszárné Oláh Éva, a Kúria Közigazgatási Kollégiumának bírája; Németh Zoltánt, a Pénzügyminisztérium Adó- és Vámigazgatási Főosztályának vezetője; Kovács László, a Magyar Vendéglátók Szövetségének elnöke és Deli Krisztina moderátor vett részt.

A „Kirekesztő bejegyzések a közösségi oldalon – jogszerű a pedagógus felmentése” című rész pedig arról az ítéletről szól, amely során a Kúria kimondta: „a pedagógussal szemben támasztott elvárásokkal összeegyeztethetetlen, hogy Facebook oldalán rasszista, kirekesztő, szélsőséges nézeteket valló bejegyzéseket tegyen.” A kerekasztal-beszélgetésen Tánczos Rita, a Kúria Munkaügyi Részkollégiumának vezetője; Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Szűcs Zoltán, médiakutató, egyetemi docens; valamint Varga Edit, újságíró, moderátor vett részt.

A videós kerekasztal-beszélgetés sorozat 2015-ben indult. Célja, a Kúrián folyó szakmai munka szélesebb körben történő megismertetése, a már lezárt jogviták közérthető formában történő megvitatása és elemzése. A projekt hozzájárul a Kúria működésének átláthatóságához, és erősíti az állampolgárok igazságszolgáltatásba vetett bizalmát.

Budapest, 2020. augusztus 19.

A Kúria Sajtótitkársága