Sajtó

Kúriai delegáció látogatása Vietnámban

A Kúria delegációja a Vietnámi Szocialista Köztársaság Legfelsőbb Népi Bíróságának elnöke, Nguyen Hoa Binh meghívására utazott hivatalos látogatásra Hanoiba 2023. november 20-án.

A Böszörményiné dr. Kovács Katalin elnökhelyettes asszony vezette küldöttség a három napos szakmai program során elsőként a vietnámi Legfelsőbb Népi Bíróságon folytatott megbeszéléseket, ahol az intézmények közötti igazságügyi együttműködésről írtak alá megállapodást.

Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósági Elnökei Hálózatának bécsi kollokviumán vett részt a Kúria elnöke

2023. november 9-11. között Bécsben rendezték meg az Európai Unió Legfelsőbb Bírósági Elnökei Hálózatának soron következő kollokviumát és közgyűlését, amelyen Dr. Elisabeth Lovrek, az Osztrák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága elnökének meghívására dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke és dr. Gyarmathy Judit, a Kúria főtitkára is részt vett.

Tájékoztató a 2023. november 2-án meghozott Bhar.II.756/2023/19. számú ítéletről

A Budaházy György és társai ellen folyamatban volt ügyben a Fővárosi Ítélőtábla – az elsőfokú felmentő rendelkezéseket megváltoztatva – a IV., VII. és VIII. rendű vádlottak bűnösségét kimondta 1 rendbeli, a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 322. § (1) bekezdés b) pontjába ütköző és a (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő bűnsegédként elkövetett kifosztás bűntettében is.

A Kúria a 2023. október 24-én tárgyaláson kihirdetett ítéletével a Pécsi Törvényszék 2.K.700.067/2023/8. számú ítéletét hatályában fenntartotta.

Az alperes Somogy Vármegyei Kormányhivatal a felperes Balaton partra tervezett üdülőépület építésének engedélyezése iránti kérelmét elutasította. A felperes keresetében az alperes határozatának megsemmisítését kérte, amit az elsőfokú bíróság jogerős ítéletével elutasított. A felperesnek a jogerős ítélet ellen előterjesztett felülvizsgálati kérelmét a Kúria befogadta.