Darák Péter: nemzeti igazságszolgáltatás nélkül nincs európai jog

Dátum

15 éve alapították a FIDE (Európai Jog Nemzetközi Szövetsége) Magyar Tagozatát. Az évforduló alkalmából konferenciát szervezett az Európai Tükör Szerkesztősége és a FIDE magyarországi szervezete az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, 2018. október 17-én.

A Kúria elnöke “Európai jog a magyar jogalkalmazásban” címmel tartott előadást. Dr. Darák Péter Koen Lenaertsot, az Európai Unió Bíróságának elnökét idézve elmondta, az európai legfelsőbb bíróságok hálózata által fenntartott internetes honlapon a legtöbben a tagállamok bíróságainak nemzeti döntéseire keresnek rá. Darák Péter szerint ez a tendencia azt mutatja, hogy nemzeti igazságszolgáltatás nélkül nincs európai jog. A legfőbb bírói fórum vezetője rámutatott, hogy az európai jog akkor érvényesül, ha azt a nemzeti bíróságok az igazságszolgáltatásuk tárgyává teszik. Előadásában olyan 2005. és 2016. közötti legfelsőbb bírósági, illetve kúriai döntéseket ismertetett, amelyek európai jogi rendelkezéseket tartalmaznak, illetve amelyek mutatják a magyar joggyakorlat változását. Darák Péter beszélt a Kúria és az Európai Unió Bírósága közötti előzetes döntéshozatali eljárások keretében zajló jogi párbeszédről is. Hangsúlyozta, a folyamat rávilágít arra, miként válik az európai jog a nemzeti jogrendszer részévé.

A konferenciát Prof. Dr. Bándi Gyula, a FIDE Magyar Tagozat Egyesületének elnöke, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes nyitotta meg. A tanácskozáson előadást tartott többek között Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Dr. Martonyi János, egyetemi tanár, korábbi külügyminiszter. Dr. Trócsányi László igazságügyi minisztert Dr. Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára képviselte.

A FIDE (franciául: Fédération Internationale pour le Droit Européen), azaz az Európai Jog Nemzetközi Szövetsége egy olyan független nemzetközi egyesület, melyet 1964-ben Brüsszelben alapítottak annak érdekében, hogy tagállamok feletti szinten összekapcsolja az Európai Közösségek tagállamaiban létrehozott nemzeti egyesületeket. A Szövetség tevékenységének legfőbb céljaként az Európai Közösségek jogának és intézményeinek tanulmányozását és kutatását jelölte meg a több mint 50 évvel ezelőtti alapításakor. A FIDE Magyar Tagozata 2003-ban jött létre.

Két éve Budapest adott otthont az Európai Jog Nemzetközi Szövetsége (FIDE) XXVII. kongresszusának, amelyről itt olvashat.

Budapest, 2018. október 18.

A Kúria Sajtótitkársága