A nemzetközi jogásztársadalom Budapestre figyelt

Dátum

Budapest adott otthont az Európai Jog Nemzetközi Szövetsége (FIDE) XXVII. kongresszusának 2016. május 18 – 22. között.

A rangos szakmai eseményt először rendezték meg Magyarországon a FIDE határozata alapján a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara és a FIDE Magyar Egyesületének együttműködésével.

A Kempinski Hotelben és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen rendezett négynapos kongresszuson több mint négyszázan vettek részt, köztük az európai jog nemzetközi szakértői és gyakorló jogászai, az Európai Unió Bíróságának bírái és főtanácsnokai.

A (Fédération Internationale pour le Droit Européen) FIDE 1961-ben Brüsszelben jött létre, hogy a közösségi és tagállami jog kölcsönhatását kutatassa. Jelenleg 29 nemzeti tagozat vesz részt a szervezet munkájában. Az ő feladatuk, hogy hazájukban előmozdítsák az európai jogi kultúra tudatosítását és az uniós jog fejlesztését.

A FIDE egyik legfontosabb eseménye a kétévente más-más tagállamban megrendezett kongresszus, amelyet az Európai Unió is elismer és támogat. A Kongresszuson megvitatott témák hagyományosan egy olyan uniós intézményi-alkotmányos, egy belső piaci és egy versenyjogi kérdést ölelnek fel, mely mind a jogtudomány, mind a gyakorló jogászság érdeklődésére számot tart.

A mostani, budapesti kongresszuson az Európai Bankunió, a magánfelek által történő jogérvényesítés és kollektív jogorvoslati eszközök az európai versenyjogban, valamint a hatásköri és szabályozási kérdések az Európai Unió és a tagállamok viszonylatában kerültek terítékre.

A tanácskozást megtisztelte jelenlétével Dr. Darák Péter a Kúria elnöke, a 2015-2016-os években a FIDE soros elnöke; dr.Trócsányi László igazságügyi miniszter; dr. Koen Lenaerts, az Európai Unió Bíróságának elnöke; Francisco Fonseca Morillo, az Európai Bizottság jogérvényesülési és fogyasztópolitikai főigazgatóságának igazgatója; dr.Varga Zs.András, a PPKE dékánja és dr. Bándi Gyula egyetemi tanár. Előadás tartott többek között dr. Martonyi János professzor, volt külügyminiszter, és köszöntötte a kongresszus résztvevőit dr. Navracsics Tibor az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

A Budapestre látogató jogászok és jogtudósok a szakmai vita mellett a magyar fővárossal is ismerkedtek: az Európa hajón megcsodálták a budai és pesti panorámát, illetve a Várkert Bazárban is látogatást tettek.

A soron következő, 2018-as FIDE Kongresszus házigazdája Portugália lesz.

A négy napos rendezvényről angol nyelvű összefoglaló film készül, amelyet egy későbbi időpontban a Kúria és a FIDE honlapján megtekinthetnek.

Budapest, 2016. május 25.

A Kúria Sajtótitkársága