Wellmann György: Jogalkotással kellene szabályozni a közéleti szereplők képmása közzétételének gyakorlatát

Dátum

A sajtóban „rendőrképmás” ügyként ismert jogi vitáról is beszélt a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője az Inforádió Paragrafus című műsorában 2018. szeptember 6-án. Dr. Wellman György elmondta, az Alkotmánybíróságnak és a Kúriának más a feladata és más a szemlélete, ez vezetett az ügy eltérő megítéléséhez.
A kérdés lényege a konkrét ügyben az volt, hogy internetes hírportálon a tüntetést biztosító rendőrök (felperesek) képmását hozzájárulásuk hiányában, felismerhető módon nyilvánosságra lehet-e hozni. A bíróságok korábban kimondták, hogy a közzététel sérti a felperesek képmás védelméhez fűződő személyiségi jogát. Az Alkotmánybíróság azonban megállapította, hogy az ítéletek alaptörvény-ellenesek, ezért azokat megsemmisítette. A Kúria a megismételt eljárásban meghozott ítéletével 2018. június 5-én a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és a felperesek keresetét elutasította. A Kúria határozatáról szóló közleményt itt olvashatja.
A Kollégiumvezető leszögezte, a Kúriának nem feladata, hogy tippeket adjon a jogalkotónak. Wellmann György azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a Kúria elnöke felhívja az igazságügyi miniszter figyelmét a jogi problémára.
Az interjú meghallgatható az Inforádió honlapján: https://infostart.hu/magazin/paragrafus/adasok/2018/09/06/a-paragrafus-…

A beszélgetés 1. része
A beszélgetés 2. része

Budapest, 2018. szeptember 10.

A Kúria Sajtótitkársága