A veszélyhelyzet ideje alatt is folyamatosan működött a Kúria Polgári Kollégiuma

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2020. július 17.

A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt is folyamatos volt a Kúria Polgári Kollégiumának működése – nyilatkozta az Inforádiónak a Kúria Polgári Kollégiumának vezetéséért is felelős elnökhelyettese. Böszörményiné dr. Kovács Katalin a Paragrafus című műsornak adott interjújában,  2020. július 16-án elmondta, a Kollégium ebben a félévben közel ugyanannyi ügyet fejezett be, mint az előző év hasonló időszakában.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt tíz százalékos ügyérkezés csökkenést tapasztaltak, valamint azt, hogy ebben az időszakban kevesebb, mint tíz esetben kérték a felek tárgyalás tartását. Az elnökhelyettes beszámolt arról is, hogy a jogszabályi változásoknak köszönhetően a jövőben is engedélyezhető az otthoni munkavégzés igazságügyi alkalmazottaknak.

Az elnökhelyettes ismertette továbbá annak a joggyakorlat-elemző csoportnak a tevékenységét, amely a keresetlevelek visszautasításának gyakorlatát vizsgálta. Elmondta, hogy jogalkotói szándék van az eljárási szabályok egyszerűsítésére.

A Kúria kizárólag a jogszabályoknak van alárendelve és azokat az Alaptörvényben foglaltaknak megfelelően kell alkalmaznia – hangsúlyozta Böszörményiné dr. Kovács Katalin a sajtóban „gyöngyöspatai ügyként” ismert perben hozott döntéssel összefüggésben. Rámutatott, a legfőbb bírói fórum eljáró tanácsa a törvényi rendelkezések értelmében kizárólag azokat a kérdéseket vizsgálhatta, amelyeket a felülvizsgálati kérelem tartalmazott. A felülvizsgálati kérelmet benyújtó fél a jogsértés megállapítását, az egyetemleges kötelezettség kérdését nem kifogásolta és nem kérték az elévülés kérdésének vizsgálatát.

Budapest, 2020. július 17.

A Kúria Sajtótitkársága