Választottbíráskodás adóügyekben – A Kúria elnökének előadása a 19. nemzetközi adókonferencián

Dátum

A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, a partner szakmai szervezetekkel közös szervezésben, immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg az Adózás Európában – Nemzetközi Adókonferenciát, „Adópolitikai alternatívák” címmel. A 2018. június 7-én, Budapesten lezajlott rendezvény célja az volt, hogy a hazai és külföldi szakemberek megosszák egymás közt tudásukat, tapasztalataikat a szakma aktuális kérdéseiről.
A Kúria elnöke az adóügyekben történő választottbíráskodás szerepéről beszélt előadásában. Darák Péter kiemelte, az államközi adójogi viták rendezése főszabály szerint továbbra is a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményekben előírt kötelező választottbíráskodás útján történik. A legfőbb bírói fórum elnöke ismertette, hogy az adózók szempontjából mindennek két előnye is van. Szerinte egyrészt a határozott döntés, amellyel az ügyet lezárják, másrészt pedig az eljárási határidő. Hozzátette, állami bíróságok által gyakorolt adójogi bíráskodással párhuzamosan a több államot is érintő adójogi dilemmák megoldására nyújt eszközt a nemzetkozi adójogi választottbíráskodás.
Darák Péter elmondta, a közeljövőben lép hatályba az OECD Multilaterális Egyezménye, az úgynevezett MLI. Szerinte az a körülmény pedig, hogy a 2017 júniusi aláírás a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények közel egyharmadát érintette, mutatja egyrészt az adóalap-erózió, az adóelkerülési gyakorlatok kiemelkedő gazdasági súlyát, másrészt az adóügyekben történő nemzetközi együttműködés iránti elkötelezettséget.

Budapest, 2018. június 8.                       

A Kúria Sajtótitkársága