V4+2 főbíró konferencia – Darák Péter: nyíltan és őszintén kell megvitatnunk az igazságügyi reformokat érintő kérdéseket

Dátum

A legfelsőbb bírósági szűrőrendszerekről és a pénzmosást, terrorizmusfinanszírozást érintő új európai szabályok tagállami átültetéséről tanácskoztak közép-európai főbírák 2018. április 17-én, Visegrádon. Az ún. visegrádi országokon kívül két délkelet-európai állam bírói delegációja is részt vett a Cseh Köztársaság, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia Legfelsőbb Bírósági Elnökei Állandó Konferenciájának 13. Találkozóján.

A magyar Alkotmánybíróság elnöke megnyitó beszédében a visegrádi együttműködés és a bíróságok közötti párbeszéd elmélyítésének fontosságát emelte ki, illetve ismertette az Alkotmánybíróság ügybefogadási szabályait. Dr. Sulyok Tamás hangsúlyozta: a környező országok bírói fórumai által alkalmazott szűrőrendszereket érintő tapasztalatok cseréje minden fél érdekét szolgálja, hiszen hozzájárul a hatékonyabb eljárás kialakításához a jogvédelem területén.

A konferenciát szervező Kúria elnöke köszöntő beszédében kitért a közép-európai igazságszolgáltatási reformok megítélésére is. Dr. Darák Péter kiemelte, az ítélkező bíró tevékenysége túlmutat a jog érvényesítésén, annak a közjót is szolgálnia kell. Ennek része a tudatos tervezés, a jövőkép kialakítása, a helyzetelemzés, a célok kijelölése és a munkafolyamatok meghatározása is. A magyar legfőbb bírói fórum vezetője beszélt a régióban végbemenő, aggodalommal kísért igazságszolgáltatási modellváltásokról. Darák Péter szerint a folyamat arra irányíthatja a figyelmet, hogy az igazságszolgáltatás még nem találta meg végleges alkotmányos helyét a térség országaiban. A Kúria elnöke hangsúlyozta, nyíltan és őszintén kell megvitatnunk érzékeny kérdéseket, ennek hiányában az igazságszolgáltatás elfogadottságának csökkenését kockáztatnánk.

A konferencia résztvevői dr. Orosz Árpád, a Kúria Polgári Kollégiuma helyettes vezetőjének előadását követően a polgári ügyekben benyújtott felülvizsgálati kérelmek tekintetében alkalmazott szűrőrendszerekről tanácskoztak. A rendezvény második felében, dr. Székely Ákos, a Kúria Büntető Kollegiuma vezetőjének prezentációja után, a pénzügyi rendszerek pénzmosás vagy terrorizmusfinanszírozás céljára való felhasználásának megelőzéséről szóló uniós irányelvek átültetéséről folyt a vita.

Budapest, 2018. április 17.

A Kúria Sajtótitkársága