A tudományon keresztül is zajlik alkotmányos párbeszéd az Alkotmánybíróság és a Kúria között

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Dátum: 
2019. június 11.

Tényszerű vitákra törekszik az Alkotmánybíróság és a Kúria, olyan alkotmányos párbeszéd folyik, amelynek célja és értelme van – mondta a Kúria elnöke a Karc FM-nek adott interjújában. Dr. Darák Péter az Alkotmánybíróság elnökével közösen nyilatkozott a Bírósági akták című jogi magazinműsornak. Dr. Sulyok Tamás hozzátette, szakmai dialógus zajlik a bíróságok között, a jogi vita előreviszi a jogalkalmazás fejlődését.

A két közjogi méltóság a beszélgetésben szólt az Alkotmánybíróság és a Kúria által közösen megjelentetett négykötetes könyvsorozatról, a valódi alkotmányjogi panasz intézményéről, a látszólagos ellentétekről, alkotmányos kötelezettségekről és választási ügyekben meghozott ítéletekről, határozatokról is. Sulyok Tamás kiemelte: az Alkotmánybíróság döntéseiben az Alaptörvényt védi és értelmezi, míg a bíróságok és a Kúria a jogszabályokat alkalmazza, ezért szükségszerűen adódhat, hogy az AB a Kúria ítéletét megsemmisítő döntést hoz, mint például az aláírásgyűjtési ügyben. Ezzel együtt az Alkotmánybíróság a legtöbb esetben elfogadja a bíróságok jogértelmezését, ami nemzetközi szinten is példaértékű dialógusnak minősül. Darák Péter arra világított rá, hogy a Kúria természetesen és jogalkalmazói kötelezettségénél is fogva figyel arra, hogy az ítéletekben érvényesüljenek az alkotmányos alapjogok és alapértékek. A bíróságok előtt folyó ügyekben azonban az alkotmányjogi érintettség ritkábban fordul elő, és előfordulása esetén is az ügyet csak néhány vonatkozásában érinti.

Az interjú annak kapcsán készült, hogy május végén “Az Alaptörvény érvényesülése a bírói gyakorlatban” címmel négykötetes könyvsorozat jelent meg. A tanulmányok a két intézmény által meghirdetett tudományos pályázat keretében, összesen tizenhárom kutatócsoport munkájának eredményeként születtek, tematikus csoportosításban olvashatók. Az első kötet egy gyakorló jogászoknak szánt kézikönyv az alkotmányjogi panaszról, a második a hatásköri kérdésekről szól, a harmadik kötet az egyes alapjogok érvényesítésének gyakorlatát mutatja be, míg a negyedik a bírói normakontroll kezdeményezések tapasztalatait ismerteti.

A tanulmányokról szólva a Kúria elnöke elmondta, a valódi alkotmányjogi panasz összekapcsolta az Alkotmánybíróság tevékenységét a bírósági feladatokkal, a kötetekben konkrét ügyekkel találkozhatunk, amelyeken keresztül értékes alkotmányos eszmefuttatásokat ismerhetünk meg. Az Alkotmánybíróság elnöke rávilágított, a könyvek tükrözik, hogy 2012-ben új szakasz nyílt az Alkotmánybíróság és a legfőbb bírói fórum, a Kúria életében.

Az interjú teljes terjedelemben meghallgatható a Karc FM (https://karcfm.hu/musorok/birosagi-aktak/) weboldalán, valamint az alábbi linkre kattintva: https://www.mixcloud.com/karcfm/b%C3%ADr%C3%B3s%C3%A1gi-akt%C3%A1k-2019-06-09-1600-1700-1/

Budapest, 2019. június 11.

A Kúria Sajtótitkársága