A Tokaji Borvidék területén területi korlátozás nélkül csak Furmint, Hárslevelű, Kabar, Sárga muskotály, Zéta és Kövérszőlő szőlőfajták telepíthetők (Kfv.IV.35.211 /2021/7.)

Dátum

A Kúria a 2021. október 12-én kihirdetett döntésében azt a kérdést vizsgálta, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa Rendtartása a borvidéki termelőkre kötelező jelleggel előírhatja-e, hogy a borvidéken csak meghatározott szőlőfajták telepíthetők területi korlátozás nélkül.

A megállapított tényállás szerint a Tokaji Borvidéken szőlészeti, borászati tevékenységet folytató személy részére kiadott, konkrét telepíthető szőlőfajta meghatározását nem tartalmazó újratelepítési engedélyt a hegybíró – tudomást szerezve arról, hogy a jogosult a telepítést Chardonnay és Pinot noir szőlőfajtákkal kívánta elvégezni – kiegészítette azzal, hogy a Tokaji borvidék területén a Borvidéki Rendtartás szerint területi korlátozás nélkül csak Furmint, Hárslevelű, Kabar, Sárga muskotály, Zéta és Kövérszőlő szőlőfajták telepíthetők. A felperes ezen korlátozást tartalmazó határozat-kiegészítés elleni keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította.

A Kúria a Fővárosi Törvényszék ítéletét hatályában fenntartotta. A Kúria megállapította, hogy a határozatok az ügyféllel való együttműködés körében a fél által betartani vállalt rendtartás előírásainak kiemelésével kiegészíthetők. A hegyközségi rendtartás a hegyközség tagjára, a borvidéki rendtartás, a borvidék területén működő üzemekre kiterjedő kötelező erejű rendelkezéseket állapíthat meg.

A Kúria az ügyben megállapította továbbá, hogy a hegyközségek és a hegyközségi tanácsok, mint a szőlő- és borgazdálkodás terén évszádos hagyománnyal rendelkező szakmai szervezetek az általuk ellátandó közfeladat teljesítése körében hatáskörrel rendelkeznek a célszerű telepítés és művelés meghatározására. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő a világon egyedülálló, több mint ezeréves, változatlan formában maradt szőlészeti-és borászati hagyományt megtestesítő Tokaji Borvidéken telepíthető szőlőfajták meghatározása és védelme nemzeti érdek.

a Kúria Kommunikációs Osztálya