Tizenegyedik alkalommal tanácskoztak Közép- és Kelet-Európa főbírói

Dátum
Ország
Szlovénia
Város
Bled

2021. október 17-20. között immár tizenegyedik alkalommal, ezúttal a szlovéniai Bledben találkoztak Közép- és Kelet-Európa főbírói.

Az eseményen részt vett Dr. Varga Zs. András a Kúria elnöke és Dr. Orosz Árpád a Kúria Polgári Kollégiumának kollégiumvezetője.

A konferencia – amelyet a Közép- és Kelet-Európai Jogi Kezdeményezés (Central and Eastern European Law Initiative) elnevezésű, prágai székhelyű nemzetközi intézet és a Szlovén Köztársaság Legfelsőbb Bírósága szervezett – az alábbi témákat vitatta meg: szervezeti és egyéni bírói függetlenség, a bírói tanácsok szerepe, az igazságszolgáltatás hatékonysága, hozzáférés az igazságszolgáltatáshoz, a COVID-19 járvány miatt a bíróságokon bevezetett intézkedések, és azok hatása.

Dr. Varga Zs. András elnök úr felszólalásaiban rávilágított a bírói tanácsokkal összefüggésben arra, hogy nincs olyan nemzetközi norma, amely konkrétan meghatározná a bírói tanácsok összetételét, választását, azonban a Velencei Bizottság a témában több ajánlást és véleményt fogalmazott meg.

Emlékeztetett arra, hogy a bírói függetlenség kérdését illetően nem egyes európai országokat, hanem egész Európa igazságszolgáltatását szükséges vizsgálni, mellyel összehasonlítható relációban az Amerikai Egyesült Államok tagállamainak jogrendszerei lehetnek. Magyarországon a bírói függetlenség tiszteletben tartásának komoly hagyományai vannak, melyek írásos formában egészen 1497-re nyúlnak vissza. Hangsúlyozta, hogy a bírói függetlenség nemcsak a másik két hatalmi ággal-, vagy európai intézményekkel szemben, hanem a bíró saját érdekeivel szemben is értelmezendő. A bírói függetlenség ugyanis nem privilégium. Biztosítása és tisztelete, valamint az abba vetett közbizalom megőrzése minden egyes bíró kötelessége.

Budapest, 2021. október 20.                   

a Kúria Kommunikációs Osztálya