Tájékoztató a Magyar Könyvtárosok Egyesülete emlékérmének adományázásról

Dátum

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) a könyvtárosok és szakinformációs tevékenységet végzők, a könyvtárak és szakinformációs intézmények országos hatáskörű, civil, non-profit szervezete.

„A Magyar Könyvtárosok Egyesülete – illetve szellemi elődje, a Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete – megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 1985. március 13-án az egyesület elnöksége határozatot hozott a Magyar Könyvtárosok Egyesületéért Emlékérem (röviden MKE Emlékérem) alapításáról, melyet először a XVII. vándorgyűlésen adtak át. Azóta a szervezetek javaslatai alapján minden évben 5-6 arra érdemes könyvtáros kolléga veheti át a díjat. 1998 óta a díjazottak között van minden évben egy-egy határainkon túl élő könyvtáros, aki sokat tesz a Magyarországon élő és a határainkon túl élő magyar könyvtárosok közötti szakmai és emberi kapcsolatokért. A díj kiosztására ünnepélyes keretek között, az egyesület évi rendszerességgel ismétlődő vándorgyűlésén kerül sor.”[1]

Idén az MKE 2013. július 18. és 20. között Egerben rendezte meg „Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés - Könyvtárak az európai állampolgárokért” címmel 45. Vándorgyűlését. A szakmai rendezvény plenáris ülésén került sor a Magyar Könyvtárosok Egyesülete emlékérem átadására. 

2013-ban a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöksége – az MKE Jogi szekció szervezeti előterjesztés alapján – Egyesületi Munkáért Emlékérem (MKE Emlékérem) kitüntetésben részesítette Gerencsér Juditot, a Kúria Jogi Szakkönyvtára könyvtárvezetőjét.

Budapest, 2013. július 29.

A Kúria Sajtótitkársága

--------------------------------------------------------------------------------

[1] MKE-emlékérem: http://mke.info.hu/tevekenysege/dijak/mke-dijak/mke-emlekerem/