Tájékoztató a Kúria T.Bhar.III.10/2021. számú ügyben meghozott határozatáról

Dátum

A Budapest Környéki Törvényszék a 2020. szeptember 24. napján kihirdetett ítéletével

- az I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki nagyobb vagyoni hátrányt okozó, társtettestként, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében és 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében, ezért őt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 600.000 forint pénzbüntetésre ítélte;

míg a kémkedés az Európai Unió intézményei ellen bűntette miatt emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette, 1 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt pedig az eljárást vele szemben megszüntette;

- a IV. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében, ezért őt 3 évre próbára bocsátotta és 1.985.746 forint összegre vagyonelkobzást rendelt el.

Kétirányú fellebbezések alapján eljárva a Fővárosi Ítélőtábla a 2021. június 23. napján kihirdetett ítéletével az elsőfokú ítéletet megváltoztatta,

- az I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki kémkedés az Európai Unió intézményei elleni előkészület bűntettében is, a költségvetést károsító cselekményét jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettének minősítette, további 1 rendbeli  magánokirat-hamisítás vétségére nézve az ítéletet hatályon kívül helyezte és az eljárást e cselekmény miatt megszüntette, míg az I. rendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát 2 évre, a pénzbüntetés összegét 1.200.000 forintra, a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaidejét 5 évre súlyosította;

- megállapította, hogy a IV. rendű vádlott a költségvetési csalás bűntettét bűnsegédként követte el, a bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége tekintetében az ítéletet hatályon kívül helyezte, és e cselekmény miatt az eljárást megszüntette, valamint a IV. rendű vádlottal szemben alkalmazott vagyonelkobzást mellőzte.

Kétirányú fellebbezések alapján eljárva a Kúria, mint harmadfokú bíróság a 2022. szeptember 27. napján kihirdetett ítéletével a másodfokú bíróság ítéletét megváltoztatta.

- Az I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki további 1 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében, az állam elleni bűncselekményét kémkedés az Európai Unió intézményei ellen bűntettének, befejezett bűncselekménynek minősítette.

Az I. rendű vádlottal szemben halmazati büntetésül kiszabott szabadságvesztés tartamát 5 évre súlyosította és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtási fokozatát fegyházban állapította meg azzal, hogy az I. rendű vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad része kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést az I. rendű vádlott tekintetében mellőzte.

- A IV. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében is, a IV. rendű vádlottal szemben 1.985.746 forint vagyonelkobzást rendelt el.

Egyebekben a másodfokú bíróság ítéletét az I. és IV. rendű vádlott tekintetében helybenhagyta.