Tájékoztató a Bfv.I.158/2015. számú ügyhöz

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2015. május 8.

Közérdekű munka törvénysértő kiszabása felfüggesztett szabadságvesztés büntetés mellett

Az elsőfokú bíróság a terhelttel szemben 2 rendbeli lopás bűntette miatt halmazati büntetésül egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztést, és nyolcvan óra fizikai (segédmunkás) munkakörben letöltendő közérdekű munka büntetést szabott ki, valamint 182.740 forint vagyonelkobzást alkalmazott. Rendelkezett arról, hogy a szabadságvesztést – a végrehajtás elrendelése esetén – börtönben kell foganatosítani azzal, hogy a terhelt legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Elrendelte ugyanakkor a terhelt pártfogó felügyeletét is, továbbá döntött a közérdekű munka le nem töltése esetén alkalmazandó jogkövetkezmények felől.

A bíróság első fokon jogerőre emelkedett ügydöntő határozata ellen a megyei főügyészség nyújtott be a terhelt javára felülvizsgálati indítványát, melyben a végzés megváltoztatását, és a közérdekű munka kiszabására vonatkozó rendelkezés mellőzését indítványozta.

A Kúria a felülvizsgálati indítványt alaposnak találta.

A Btk. 33. § (6) bekezdése kifejezetten tiltja a szabadságvesztés mellett elzárás vagy közérdekű munka kiszabását. Ennek vizsgálatánál nincs jelentősége annak, hogy a bíróság végrehajtandó, vagy felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabott ki. Mindkettő esetében törvényileg tilalmazott a közérdekű munka alkalmazása.

A Kúria ezért az elsőfokú bíróság jogerős határozatát megváltoztatta, és maga hozott a törvénynek megfelelő határozatot: a közérdekű munka kiszabását mellőzte.

Budapest, 2015. április 28.

A  Kúria  Sajtótitkársága