Szemléletváltásra van szükség a jogos védelem megítélése kapcsán – kúriai filmbemutató a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Dátum

A „Kúriai esetek” – videós kerekasztal-beszélgetés újabb epizódját mutatta be a Kúria egy felsőoktatási intézményben. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendésztudományi Karán 2019. március 28-án a Sajtótitkárság levetítette a jogos védelmi helyzet megállapításával és a vádlott felmentéssel végződő büntetőügyről szóló videofilmet. A vetítést követően a film résztvevői (dr. Kónya István a Kúria elnökhelyettese, dr. Márki Zoltán a Büntető Kollégium tanácselnöke, dr. Farkas Johanna a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kriminálpszichológiai Tanszékének adjunktusa és dr. Lándori Tamás újságíró) és dr. Pallagi Anikó adjunktus a rendezvény moderátora, valamint dr. Németh Zsolt ny. ezredes, egyetemi docens beszélgettek a jogi esetről, annak jelentőségéről és társadalmi üzenetéről.

A Kúria elnökhelyettese a filmben és a rendezvényen is kiemelte, az új büntetőjogi szabályozás ellenére születtek olyan téves bírói döntések, amelyek következménye lehet az, hogy valaki egy eljárás során nem sértettként, hanem terheltként áll a bíróság előtt úgy, hogy a megtámadott a kirablójával együtt ül a vádlottak padján. Fontos, hogy ilyen tévedés ne forduljon elő, és a Kúriának arra kell törekednie, hogy ezt a szemléletváltozást a maga döntéseivel előmozdítsa.

A fórumon egyetemi oktatókon kívül körülbelül száz rendőrtiszt és katonatiszt hallgató vett részt.

A „Kúriai esetek” című videók megtekinthetőek a Kúria honlapján: https://kuria-birosag.hu/hu/kuriai-esetek. A filmeket eddig nyolc felsőoktatási intézményben mutatta be a Sajtótitkárság.

Budapest, 2019. március 28.

A Kúria Sajtótitkársága