Szakmai könyvtári nap a Kúria Jogi Szakkönyvtára és a Fővárosi Törvényszék közös szervezésében

Dátum

 A Kúria Jogi Szakkönyvtára és a Fővárosi Törvényszék Könyvtára elkötelezett támogatója és segítője a bírósági könyvtárosok szakmai továbbképzésének. A továbbképzések keretében 2015. május 28-án a Fővárosi Törvényszék adott otthon a szakmai könyvtári napnak.

Nagyon fontosnak tartjuk olyan szakmai rendezvények és képzések szervezését, illetve megvalósítását a bírósági könyvtárosok számára országos, regionális és helyi szinten, amelyek nagymértékben segítik az élethosszig tartó tanulást, a tapasztalatcserét és betekintést adnak a szakkönyvtári-információs rendszer ítélkezési munkát segítő szolgáltatásaiba és információforrásaiba, kitekintéssel a jogtudomány partnerkönyvtáraira is.

A képzések lehetőséget biztosítanak arra, hogy a bírósági könyvtárosok minél részletesebben megismerjék a jogi szakkönyvtári-információs rendszert, ismeretekre tegyenek szert az ítélkező munka támogatása tekintetében elérhető könyvtári-információs szolgatatásokról, illetve a hagyományos és elektronikus információforrásokról gyakorlati nézőpontból.

2013-ban és 2014-ben a Fővárosi Törvényszék Könyvtára és a Kúria Jogi Szakkönyvtára több szakmai rendezvényt is megvalósított a fenti célok megvalósítása érdekében.

A Fővárosi Törvényszék 2013-ban és 2014-ben is nagy sikerű szakmai könyvtári napot szervezett, illetve szakmai rendezvények, előadások és képzések segítségével mutatta be a bírósági integrált könyvtári rendszer szolgáltatásait és szélesebb kitekintésben a bíróságokon rendelkezésre álló hagyományos és elektronikus jogi információforrásokat Az eseményeken nagy számban vettek részt érdeklődő bírósági vezetők, bírák, igazságügyi alkalmazottak, könyvtárosok, és egyetemi hallgatók egyaránt.

A Kúria Jogi Szakkönyvtára vonatkozásában a Kúria - "A Kúria intézményfejlesztési programja” megnevezésű, ÁROP projekt részeként - két Országos Bírósági Könyvtári Nyílt Napot szervezett 2014 márciusában. A Nyílt Napok célkitűzése volt, hogy a bírósági könyvtári információs rendszer és a jogtudomány információs intézményei országosan minél szélesebb körben ismertté váljanak a bíróságokon dolgozók számára.

2015. május 28-án a Kúria Jogi Szakkönyvtára és a Fővárosi Törvényszék Könyvtára szakmai továbbképzési napot szervezett a jogi (bírósági) könyvtárosok számára – különös tekintettel a fővárosi jogi könyvtárosok számára az alábbi témakörben: A magyar jogi szaktájékoztatás hagyományos és elektronikus forrásai és eszközei.

A szakmai programnak két elismert, illetve nagy szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező előadója volt:
•    Dr. Varga Tímea,  az Országgyűlési Könyvtár jogi szakreferense – előadásának címe: A magyar jogi szaktájékoztatás forrásai és eszközei
•    Villám Judit, az Országgyűlési Könyvtár Magyar Parlamenti Gyűjtemény szakreferense – előadásának címe: A Magyar Parlamenti Gyűjtemény. Az országgyűlési dokumentumok, mint információs források

A rendezvényt több mint 30 könyvtáros tisztelte meg jelenlétével. Az összejövetel alkalmat teremtett arra, hogy a könyvtáros kollégák betekintést kapjanak az Országgyűlési Könyvtár szakkönyvtári-információs rendszer szaktájékoztatási munkáját segítő szolgáltatásaiba és információforrásaiba.

Budapest, 2015. június 1.

A Kúria Sajtótitkársága