A szakkönyvtári együttműködés kiemelten fontos az igazságszolgáltatásban dolgozók számára szakmai konferencia a Kúrián és a Fővárosi Törvényszéken

Dátum

„A megújuló Országos Bírósági Könyvtári Rendszer: együttműködés a hazai szakkönyvtári hálózattal” címmel szervezett szakmai konferenciát a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára, a Fővárosi Törvényszék Könyvtára és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Jogi Szekciója 2017. szeptember 13-án.
 
A szakmai rendezvény fontos célkitűzése volt az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer szakmai együttműködésének erősítése a hazai szakkönyvtári hálózattal. A konferencián megvitatták a szakkönyvtárban folyó munka aktuális kérdéseit, a résztvevők megismerhették a könyvtárakat érintő új hazai és nemzetközi fejlesztéseket, trendeket. A szakmai tanácskozás elősegítette, hogy a magyarországi könyvtárak – köztük a bírósági könyvtárak - szolgáltatásai és fejlesztési elképzelései, illetve eredményei minél szélesebb körben ismerté váljanak. 
 
A konferencia szervezői mélyen hisznek abban, hogy az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer szakkönyvtári hálózattal való minél szorosabb együttműködése támogathatja a bírák és az igazságszolgáltatásban dolgozók igényeinek minél eredményesebb teljesítését, illetve olyan minőségi szolgáltatások nyújtását, amelyek megfelelnek a nemzetközi és a hazai szakmai elvárásoknak.
 
A szakmai konferencia, a 2016 januárjában elindított Országos Bírósági Könyvtári Rendszer országos stratégiai fejlesztési program keretében valósult meg. A délelőtti programot a Kúrián, a délutánit a Fővárosi Törvényszéken tartották.
 
A délelőtti szakmai programon a Kúria elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit. Dr. Darák Péter hangsúlyozta, a hazai és külföldi szakkönyvtári együttműködés kiemelten fontos az igazságszolgáltatásban dolgozó bírák és igazságügyi alkalmazottak számára. Az intézmények a bírák valamennyi információs és dokumentumigényét ki tudják elégíteni.
 
Dr. Fazekas Sándor a délutáni szakmai program keretében elmondott köszöntőjében kiemelte, a 21. században fontos lépést tartani a korszak információs kihívásaival és trendjeivel, a fejlődés a bírák szakmai pályafutására is nagyon nagy hatással van. A Fővárosi Törvényszék elnöke az elektronikus tartalomszolgáltatás fontosságát is hangsúlyozta az igazságszolgáltatás területén is.
 
A tanácskozás mind a két részében a hazai könyvtáros társadalom kiemelkedő és kiváló szakértői osztották meg a konferencia résztvevőivel ismereteiket, tudásukat, tapasztalataikat, ötleteiket, javaslataikat. A konferencián előadást tartott Káldos János, az Országos Könyvtári Rendszer (OKR) szakmai projekt vezetője; Gaálné Kalydy Dóra, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ általános főigazgató-helyettese; Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvára vezetője; Dr. Tóth Éva, az Országgyűlési Könyvtár Nyilvános Szolgáltatások Osztályának vezetője; Béniné Virág Mária, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Informatikai osztályának csoportvezetője; Dr. Fülöp Endre, a Monguz Kft. fejlesztője és Gyuricza Andrea, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ fiatal kutatója, könyvtárosa is.  
 
A rendezvényen közel 100 könyvtáros volt jelen. A konferencián mind a 27 bírósági báziskönyvtárból vettek részt könyvtárosok, a jogi partnerkönyvtárak vezetői, könyvtáros kollégái, illetve egyetemi könyvtárak, szakkönyvtárak és közművelődési könyvtárak vezetői, könyvtárosai is érdeklődtek az esemény iránt.
 
Budapest, 2017. szeptember 14.

A Kúria Sajtótitkársága