„Szabadság és felelősség” a jogalkotás és a jogalkalmazás tükrében

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2018. április 27.

2018. április 24-én a "Szabadság és felelősség" a jogalkotás és a jogalkalmazás tükrében címmel hangzott el Dr. Darák Péter elnök úr beszéde az Igazságügyi Minisztérium, az Alkotmánybíróság és a Kúria közös szervezésében zajló rendezvényen.
A Kúria elnöke kiemelte, hogy az  alkotmányos dialógus feladata a jogalkotás és jogalkalmazás körforgásának, a tapasztalatok újrahasznosításának biztosítása. Fontos kérdés a magánszféra: e törvényi tartalomnak van egy gazdasági alapja. Trócsányi László igazságügyi miniszter többek között kifejtette: az egyén szabadságának és a közösség tagjaként viselt felelősségének összehangolása sokszor jelentős kihívások elé állítja a jogalkotókat, akiknek például nehéz általános jogi keretek kijelölésével megtalálni a megfelelő egyensúlyt a magánszféra védelméhez fűződő alapjog és a demokratikus közügyek megvitatására vonatkozó alapvető közérdek között.
Dr. Sulyok Tamás a magyar Alkotmánybíróság elnökének előadását is meghallgathatták a konferencia résztvevői a további előadók mellett.

Budapest, 2018. április 27.                                                                                                

A Kúria Sajtótitkársága