Sajtóreggeli a Kúria elnökével

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. június 29.

"Az új elvi irányok és a gyakorlat összhangja az igazságszolgáltatásban"
 

Hat hónapja, 2012. január 1-jén kezdte meg működését a Kúria. Ebből az alkalomból dr. Darák Péter, a Kúria elnöke háttérbeszélgetésre várja a sajtó képviselőit 2012. június 29-én, pénteken, 9:30 órakor.

A sajtóreggeli helyszíne: Múzeum Kávéház (Budapest, VIII. Múzeum krt. 12.)

 

A Kúria Sajtótitkársága

ATV: Híradó
A Kúria megvizsgálja, hogy szükség van-e a médiában szereplő rendvédelmi dolgozók büntetés-végrehajtási alkalmazottak és rendőrök arcának kitakarására – ezt Darák Péter jelentette be. A Kúriát érintő változásokkal kapcsolatban az elnök azt mondta: alapvető feladatnak tartja az egységes ítélkezési gyakorlat biztosítását. A bírák nyugdíjazásának ügyéről közölte: egyelőre csak annyi megüresedett helyet töltenek be, amennyi a működőképesség megőrzéséhez feltétlenül szükséges. Darák Péter szerint sajnálatos, hogy a Kúria nem lát bele az alsó fokon jogerőssé váló ítéletekbe, azt a változást azonban kifejezetten jónak tartja, amely szerint elnökként nem szólhat bele a bíróságokat érintő személyi és szervezeti tennivalókba.

Infó Rádió: Hírek
A nyitottság megteremtését tartotta egyik legfontosabb céljának a Kúria fél évvel ezelőtt hivatalba lépett elnöke. Darák Péter az InfoRádiónak adott interjúban példaként a szervezeten belüli, a Kúria és az alsóbb fokú bíróságok közötti kapcsolatot, valamint a közvéleménnyel tartott nyilvánosságot említette. Hangsúlyozta: kiemelt cél, hogy a Kúriában a jövőben a jelentősebb ügyeket nem 3, hanem 5 tagú tanács döntse el. Emellett eredményként értékelte, hogy három hónaponként 15 alsóbb fokú bírósági bíró is részt vesz a Kúria tevékenységében. A közvéleménnyel tartott nyilvánosságról mondta: minden jelentős ügyről még aznap tájékoztató, összefoglaló olvasható a szervezet honlapján.