Osztrák-magyar alkotmánybírósági kapcsolatok építése – Díszvendég a Kúria elnöke

Dátum

Az Alkotmánybíróság közleménye: A magyar Alkotmánybíróság elnökének meghívására osztrák alkotmánybírósági delegáció élén Pannonhalmára érkezett Gerhart Holzinger. Az Osztrák Alkotmánybíróság elnöke Trócsányi László igazságügyi minisztertől a Magyar Érdemrend Nagykeresztje (polgári tagozata) állami kitüntetést, Sulyok Tamástól, az Alkotmánybíróság elnökétől az Alkotmánybíróság Érdemérmét vehette át. A ceremóniát megelőzően a két alkotmánybíróság bírái együttes ülésen vettek részt, ahol áttekintették az osztrák és a magyar alkotmánybíróságok kapcsolatát az Európai Bírósággal és az Emberi Jogok Európai Bíróságával.

Sulyok Tamás az osztrák elnök méltatása során kiemelte: az európai alkotmánybíróságok egymás közötti, valamint az európai bírói fórumokkal folytatott párbeszéde nélkülözhetetlen a mai európai társadalomban. A jogállamiságot a tagállami alkotmányok értelmezése és alkalmazása során védő alkotmánybírák számára szükség van olyan példaképekre, akiknek egész élete és munkássága követendő a jogállamiság védelméért felelős ifjabb generációk számára. Gerhart Holzinger nem csupán rendkívüli képességű alkotmányjogász, hanem bölcs diplomata és kiemelkedő személyiség is. Az osztrák elnök személye az elmúlt tíz évben garancia volt arra, hogy az intézményközi együttműködés a nyílt és becsületes véleménycserén, a kölcsönös tiszteleten és a komoly munkán alapult.
Gerhart Holzinger – ahogy Paczolay Péter, a magyar alkotmánybíróság korábbi elnöke is - mindig rendkívül elkötelezett volt az alkotmánybíróságok közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett. Az osztrák és a magyar alkotmánybíróság Holzinger elnök úr hivatalba lépése, vagyis 2008 óta összesen öt kétoldalú találkozót szervezett, de már ezt megelőzően is többször találkozott a két testület. Az alkotmánybíróságok ilyen szoros együttműködése különleges hozzájárulást jelent Ausztria és Magyarország egyéb, szélesebb értelemben vett kétoldalú kapcsolataihoz is.
Az eseményen díszvendégként részt vett Darák Péter, a Kúria elnöke, a nagykövetségek képviselői, valamint házigazdaként Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is.

Budapest, 2017. október 25.

A Kúria Sajtótitkársága