Országos Jogásznap Székesfehérváron

Dátum

„Jogi hivatásrendek szakmai kihívásai a megújult jogi környezetben” címmel rendezett egész napos szakmai konferenciát a Magyar Jogász Egylet Fejér Megyei Szervezete Székesfehérváron, 2022. november 24-én.

A Városháza dísztermében zajló rendezvény nyitóelőadását dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke tartotta „Stabilitás és változás az igazságszolgáltatásban – Székesfővárosi szimfónia három tételben” címmel. Dr. Varga Zs. András beszédében hangsúlyozta: a jog európai kulturális érték, és mint minden, a világgal együtt ez a terület is folyamatosan változik - ugyanakkor szervezetét és eljárását tekintve stabilnak kell lennie. A jog mint hatalmi eszköz rendeltetését történelmi kontextusba helyezve megállapította: a II. világháború után szerepe felerősödött, és a politikai harcok mellett mára kialakult a „bíróságok harca” is. Ennek kapcsán utalt napjaink hatáskörökről és eljárási garanciákról folyó vitáira és megállapította: nem lehet más célunk, mint megőrizni az egységes jogrendet és annak értékeit.

A rendszeresen megszervezett jogásznapok célja a szakemberek tájékoztatása az aktuális jogszabályváltozásokról, a különböző jogágak legújabb jogalkotási és jogalkalmazási metódusairól. Az idén második alkalommal megrendezett szakmai fórum résztvevői ezúttal a többi között polgári és büntetőjogi, munkaügyi és okirati témákat jártak körül, de kitekintettek a bíróság által elrendelt kiutasításra és annak végrehajtására is.

Budapest, 2022. november 25.

A Kúria Kommunikációs Osztálya