Nyílt nap a Kúrián

Dátum

A Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz csatlakozva szeptember 17-én, szombaton a Kúria is megnyitotta kapuit a nagyközönség számára.

A borongós őszi idő ellenére – nagy örömünkre – sokan voltak kíváncsiak a Kúria késő eklektikus stílusban készült épületének történetére és az itt zajló munka helyszíneire, a tárgyalótermekre. Vendégeink négy magyar és két angol nyelvű vezetett sétán ismerkedhettek meg Justitia monumentális, 12 tonnás szobrával és kalandos életútjával, fedezhették fel a falakon, üvegablakokon felbukkanó egyiptomi, görög vagy római eredetű ítélkezési szimbólumokat. Látogatóinknak büszkén mutattuk meg a Kúria és Magyarország Ügyészségének kiemelt jelentőségű találkozókon használt fogadótermét és meséltük el a terem névadójának, Mailáth György kúriai elnök és országbíró tevékeny életének és halálának felkavaró történetét.

Az épület legnagyobb és legszebb tárgyalójában, a Díszteremben kiállításon mutattuk be a közelmúltban megújult külsejű bírói talárokat, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára pedig híres jogtudósok legjelentősebb munkáiból, igazi könyvritkaságokból készített összeállítást a jogtudományok iránt is érdeklődő vendégeink számára.

A kihívásokat kedvelő látogatók frissen szerzett tudásukról egy játékos kvízen adhattak számot, a fiatalabb korosztály, illetve a tréfásabb kedvű felnőttek pedig egy 6 állomásos, szórakoztató Kúriai próbatételen vehetett részt.

Ezen a különleges napon lehetőség nyílt bepillantani abba a helyiségbe, ahol a tárgyalások előtt a fogvatartottakat őrzik, és a bírósági perek atmoszféráját is megidéztük egy-egy perszimulációs játékkal. Vendégeink a Kúria speciálisan erre a napra alakult, a valóságban nem létező „Perszimulációs Tanácsának” munkáját követhették figyelemmel két büntető per tárgyalása során és tehették fel kérdéseiket az ítélet ismertetése után.

Programunk nagy sikerét látva igyekszünk jövő tavasszal is lehetőséget teremteni a Kúria épületének bemutatására, egy újabb nyílt nap keretében. A bíróságokon folyó munka iránt érdeklődők figyelmét addig is felhívjuk arra, hogy a nyílt tárgyalások bárki számára szabadon látogathatók, a részvételi szándék előzetes jelzése után. (A tárgyalások rendjéről és a regisztráció módjáról honlapunkon tudnak informálódni.)

Idei látogatóink részvételét ezúton is köszönjük és bízunk benne, jövőre még többekkel találkozhatunk!

A Kúria Kommunikációs Osztálya