Nagy érdeklődés kísérte a Kúria nyílt napjait

Dátum

A Kulturális Örökség Napjai idei programsorozatához csatlakozva szeptember 16-án és 17-én a Kúria is kitárta kapuit a nagyközönség előtt. A tavalyi rendezvény sikerére tekintettel ez alkalommal egész hétvégén fogadta a vendégeket az Igazságügyi Palota.

Ezévi részvételünk az országos programban különös jelentőséggel bírt: idén háromszáz éve, hogy 1723-ban a pozsonyi diéta a Magyar Királyi Curiát mint rögzített hatáskörű, állandóan működő felsőbíróságot megalapította. 2023-ban tehát a tevékenységét tekintve több, mint 800 éves intézményünk ünnepli folyamatosan működő bíróságként való fennállásának 300. évfordulóját, amivel a Kúria a kontinentális Európa legrégebben alapított bírósága.

A későnyári napsütéses időben több, mint négyszáz látogató érkezett, hogy megismerkedjen a Kúria késő eklektikus stílusban készült épületének történetével és Magyarország legfőbb bírói szervének feladataival és működésének rendjével.

Az érdeklődők épületvezetésen és bírósági perszimulációs játékon vehettek részt előzetes regisztráció alapján. Épületnéző sétát szombaton öt, vasárnap négy időpontban indítottunk.

Vezetett sétáinkon bemutattuk jubileumi kiállításunkat, Justicia monumentális, 12 tonnás szobrát, a Kúria Dísztermét és tárgyalótermeit: néhány csoportnak személyesen a Kúria elnöke, dr. Varga Zs. András beszélt a magyar bírósági rendszerről és a tárgyalótermekben folyó munkáról. A háznézést játékos kvízzel zártuk, amelynek teljesítését kisebb ajándékokkal jutalmaztuk. A séta végén vendégeink megkóstolhatták az intézmény nevét viselő Kúria szeletet is.

A bírósági perek atmoszféráját idéztük meg egy-egy perszimulációs játékkal. Látogatóink a Kúria speciálisan erre a napra alakult, a valóságban nem létező „Perszimulációs Tanácsának” munkáját követhették figyelemmel egy büntető per tárgyalása során és tehették fel kérdéseiket az ítélet ismertetése után.

Örömmel tapasztaltuk, hogy programjaink idén is nagy népszerűségnek örvendtek és többszáz honfitársunknak mutathattuk meg nemzeti örökségünk részeként a Kúria épületét.

Ezúton is köszönjük idei látogatóink részvételét és bízunk benne, jövőre még többekkel találkozhatunk!

A bíróságokon folyó munka iránt érdeklődők figyelmét addig is felhívjuk arra, hogy a nyílt tárgyalások bárki számára szabadon látogathatók, a részvételi szándék előzetes jelzése után. (A tárgyalások rendjéről és a regisztráció módjáról honlapunkon tudnak informálódni.)

Budapest, 2023. szeptember 20.

A Kúria Kommunikációs Osztálya