A munkaügyi bíráskodás egyik legfőbb célja a munkáltató és a munkaadó közötti ideális egyensúlyi állapot fenntartása

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2019. augusztus 2.

A munkajog olyan jogviszonyt szabályoz, ami alapvetően eltér a polgári jogban szabályozott viszonyrendszertől - mondta dr. Tálné dr. Molnár Erika az InfoRádiónak adott interjújában. A Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának helyettes vezetője a Paragrafus című magazinműsorban 2019. augusztus 1-jén kifejtette: a jogág sajátossága abban rejlik, hogy a felek alá- és fölérendeltségi viszonyban állnak egymással, a jogviszony bizalmi alapokon nyugszik és alapvetően hosszú távra szól, ezáltal a felek ki vannak szolgáltatva egymásnak.

A munkaügyi szakág vezetője rámutatott, a munkaügyi bíráskodás egyik legfőbb célja a munkáltató és a munkaadó közötti ideális egyensúlyi állapot fenntartása. Tisztesség, jóhiszeműség .... A munkaadó legfőbb kötelezettsége ugyanakkor a rendeltetésszerű joggyakorlás, a munkaügyi bírósági gyakorlat pedig ehhez ad iránymutatást.

Dr. Tálné dr. Molnár Erika az interjúban beszélt a munkajog fejlődésének történetéről és a Kúria joggyakorlat egységesítését célzó iránymutatásairól is.

A beszélgetés elérhető az InfoRádió honlapján: https://infostart.hu/magazin/paragrafus.

Az interjú első része itt hallgatható meg.

Az interjú második része itt hallgatható meg.

Budapest, 2019. augusztus 2.

A Kúria Sajtótitkársága