Műhelybeszélgetéseken folytatódik a párbeszéd az Alkotmánybíróság és a Kúria között

Dátum

Jogi műhelybeszélgetést rendezett a Kúria és az Alkotmánybíróság a Kúria bírói klubjában, 2019. október 7-én. A rendezvény része annak az alkotmányos együttműködésnek, amelynek keretében a két szervezet 2016-ban indított közös kutatási programot az Alaptörvény érvényesülésének vizsgálatára. A program eredményeként idén májusban négy kötetes könyvsorozat jelent meg.

A mostani műhelybeszélgetést az ELTE dékánja moderálta. Dr. Sonnevend Pál rámutatott: az Alkotmánybíróság és a Kúria nem csupán kommunikál egymással, két szervezet egy komplex szakmai, jogi és tudományos kapcsolatot is ápol. A rendezvényen két előadást hallgathattak meg a résztvevők. Dr. Dán Judit, a Kúria főtanácsadója a német, az osztrák és a cseh alkotmánybíróságok és felsőbíróságok közötti kapcsolatról értekezett. Kifejtette, hogy a szakmai viták az intézmények között szükségesek, és előreviszik a jogi párbeszédet. Az úgynevezett alkotmányjogi panasz intézménye a kommunikáció legfontosabb csatornája. Ugyanakkor szerinte szükség van alternatív kapcsolattartási fórumokra is, amelyre példa a most megrendezett műhelybeszélgetés is. Dr. Zakariás Kinga Rita, az Alkotmánybíróság főtanácsadója a németországi rendszert ismertetve arról beszélt, hogy mi mindenre terjed ki a nyugat-európai országban a bírói döntések alkotmányos felülvizsgálata. Felvázolt több olyan elemet a német gyakorlatból, amelyet Magyarország is átvett. Az előadásokat élénk szakmai diskurzus követte.

A rendezvényen részt vett többek között dr. Darák Péter a Kúria elnöke, dr. Sulyok Tamás az Alkotmánybíróság elnöke, dr. Hörcherné dr. Marosi Ildikó alkotmánybíró, dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet ombudsman-helyettes, kúriai tanácselnökök és bírók, illetve a két bírói fórum munkáját segítő alkalmazottak.
 
Az együttműködés a jövőben is folytatódik, a következő műhelybeszélgetést november végén az Alkotmánybíróságon rendezik meg.

Budapest, 2019. október 7.

A Kúria Sajtótitkársága