„A megújuló országos bírósági könyvtári rendszer a bírósági ítélkező munka támogatásában” - Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára vezetője, előadása a szegedi NETWORKSHOP konferencián

Dátum

Az NIIF Program keretében 2017. április 19-21. között huszonhatodik alkalommal került megrendezésre a legrangosabb hazai számítógép-hálózati konferencia, a NETWORKSHOP 2017. A rendezvény házigazdája idén a Szegedi Tudományegyetem, helyszíne az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK – 6722 Szeged, Ady tér 10.) volt. A konferencia témái és előadásai között szerepelt számos a hazai könyvtári rendszer szempontjából fontos magyarországi fejlesztés és ennek eredményeinek bemutatása.

Az Országos Bírósági Könyvtári Szakértői Koordinátori Hálózat képviseletében Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtár vezetője, vezető koordinátor; Kovácsné Garamszegi Marianna, a Fővárosi Törvényszék vezető könyvtárosa, koordinátor-helyettes, illetve Pethes Gizella, az OBH MIA könyvtárosa, koordinátor-helyettes vettek részt a szakmai konferencián.

Az idei Networkshop konferencián a „Tartalomszolgáltatások: könyvtárak, levéltárak, múzeumok” szekcióban hangzott el: „A megújuló országos bírósági könyvtári rendszer a bírósági ítélkező munka támogatásában” című előadás Gerencsér Judit tolmácsolásában, aki beszámolt a konferencia résztvevőinek (a könyvtártudománnyal és információszolgáltatással foglalkozó magyar szakemberek számára) az országos bírósági könyvtári rendszer fejlesztéséről, az eddig elért eredményekről és az Országos Bírósági Könyvtári Szakértői Koordinátori Hálózat másfél éves szakmai tevékenységéről. 

Az előadásban kifejtette, hogy a fejlesztés révén szignifikánsan érzékelhető változást tudtak elérni az országos bírósági könyvtári rendszer működésében, fejlesztésében, az információellátásban és a könyvtári-információs szolgáltatásokban az elmúlt másfél évben. Reményeik szerint még hatékonyabban tudják a bírósági könyvtárak és könyvtárosok a fejlesztés eredményei révén a bírák és az igazságszolgáltatásban dolgozók információs igényeit teljesíteni és olyan minőségi szolgáltatásokat nyújtani, amelyek megfelelnek a nemzetközi és a hazai szakmai elvárásoknak.

Az előadás nagyon jól illeszkedett a szakmai konferencia programjába, tanulságként a szekció összefoglalójában el is hangzott, hogy Országos Bírósági Könyvtári Szakértői Koordinátori Hálózat szakmai tevékenysége és a bírósági könyvtári fejlesztés egy kiváló példája annak, hogy szakmai összefogással, hálózati együttműködéssel a legkisebb szolgáltatóhelyek is képesek lehetnek értékes és magas színvonalú szakkönyvtári ellátásra, illetve az igazságszolgáltatás egyik alapvető könyvtári-információs tájékoztatási és tudásbázis eszközeivé válni.

A 2017. évi Networkshop konferencia szakmai előadásai hamarosan a Videotorium oldalán is megtekinthetőek lesznek.

Budapest, 2017. április 24.

A Kúria Sajtótitkársága