Megújul az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat

Dátum

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2013-ban kiadott szabályzata új alapokra helyezte az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat működését. Az új szabályozás értelmében a hálózat központosítottan, átláthatóbb keretek között végzi feladatát. A szaktanácsadók munkáját koordinátor, illetve ügyszakonként (polgári, büntető, közigazgatási, munkaügyi) egy-egy koordinátor-helyettes irányítja és szervezi országos illetékességgel. A szaktanácsadók – a Kúria és a Fővárosi Törvényszék kivételével – megbízásukat az ítélőtáblák illetékességi területéhez igazodva kapják.
 
A megújulás keretében a hálózat ma megtartotta első országos szakmai találkozóját a Magyar Igazságügyi Akadémián. Az eseményen összesen 38 szaktanácsadó vette át kinevezési okiratát. A programot Handó Tünde, az OBH elnöke és Czine Ágnes az Európai Jogi Szaktanácsadó Hálózat koordinátora nyitotta meg. Czine Ágnes beszédében hangsúlyozta: az új rendszer egyebek között gördülékennyé teszi a szakmai segítségnyújtást a bírák számára az uniós jogi kérdésekben, illetve interaktív fórumot biztosít a könnyebb tájékozódáshoz, ezáltal pedig hatékonyabbá válik az információáramlás a bírák és a szaktanácsadók között. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy azért is rendkívül fontos, hogy a hazai bírák is mélyebben megismerkedjenek az európai joganyaggal, mert Magyarországra - az Európai Unió tagjaként - egyre több területen kötelező szabályok vonatkoznak, emellett hazánkat számos nemzetközi szerződés is köti. A bírák napi munkájuk során egyre gyakrabban találkoznak olyan ügyekkel, amelyekben az ügyfelek és a jogi képviselők uniós jogszabályokra hivatkoznak.
 
A szakmai találkozón a résztvevők a jövőbeni aktuális feladatokról egyeztettek a koordinátor-helyettesek vezetésével.
Az OBH közleménye 2014. feb. 21. - 14:57, OBH-Sajto
 
Megjelent tudósítások:

A Lánchíd Rádió riportere interjút készített dr. Czine Ágnessel, az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat koordinátorával. Az interjú itt meghallgatható. Forrás: Lánchíd Rádió.
Az Echo TV "Bírósági történetek" című műsorában nyilatkozott dr. Czine Ágnes. A felvétel itt megtekinthető. Forrás: Echo TV.
Az InfoRádió készített riportot dr. Czine Ágnessel. Az interjú itt meghallgatható. Forrás: InfoRádió.