Legyen a vendégünk! Séták a Kúrián

Dátum

A Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozva a Kúria is elérhetővé kívánja tenni a nagyközönség számára az Igazságügyi Palota építészeti és művészeti értékeit, bemutatva a százesztendős műemlék épület történetét, ezért 2017. szeptember 17-én, vasárnap Nyílt Napot tart.

A Nyílt Nap kiváló alkalom arra is, hogy a látogatók megismerjék Magyarország legfőbb bírói szervének történetét, feladatait és működésének rendjét. Az egyik leghosszabb múltra visszatekintő állami intézményünkről van szó, hiszen 1723 óta működik. Több évszázad alatt alakultak ki a bírák és a peres felek kapcsolatára, illetve a bírák egymás közötti kommunikációjára, az ítélethozatalra vonatkozó szabályok. Ezek az intézményi hagyományok is a kulturális örökség részei, ezeket is meg szeretnénk mutatni a Kúriára látogatóknak.
A tárlatvezetés során megcsodálhatják a Kúria Könyvtárának muzeális értékű könyvritkaságait, vaskos kódexeit, illetve az ítélkezés tárgyi kellékeit bemutató kiállítást. A Debreceni Törvényszék közreműködésével „Így láttam én” kirándulás egy régmúlt Magyarországra címmel időszakos kiállítás nyílik, ahol a 120 éve született dr. Barcsay László királyi járásbírósági elnök, amatőr fotográfus fényképeiből láthatnak válogatást az érdeklődők. Az alkotó, középiskolás korától kezdve fényképezett, megörökítette a családtagjai mindennapjait, Magyarország nevezetességeit és az őt körülvevő világ történelmi eseményeit is. A kiállított fotók révén az érdeklődők kirándulást tehetnek az 1920-as, 1930-as évek Magyarországára: láthatnak korabeli felvételeket Budapestről, Esztergomról, Debrecenről, a Balatonról és más városokról, de megismerhetik a kor divatos viseleteit, és a fényképek útján részesei lehetnek néhány politikai eseménynek is.
A tárgyalótermekben bírósági, ügyészségi fogalmazók és titkárok közreműködésével a tárgyalások és bírósági perek atmoszférája is megelevenedik, a kedves látogatók részesévé válhatnak a büntető, polgári és közigazgatási ügyekben feldolgozott eseteknek.
Lehetőség nyílik ezen a különleges napon arra is, hogy bepillanthassanak abba a helyiségbe, ahol a tárgyalások előtt a rabokat őrzik.

Az építészettörténet és művészettörténet iránt érdeklődők egyedi vezetést kérhetnek a Kúria épületében, felkészült kollégák részletes információkkal szolgálnak az épületre vonatkozó témában, valamint idegen nyelvű tárlatvezetés során (angol, német és francia) is bemutatják a látogatóknak az érdekességeket. A szak idegenvezetés és az angol, német, francia nyelvű séta regisztrációhoz kötött, jelentkezni szeptember 15-én 14 óráig lehetséges a kurianyiltnap@kuria.birosag.hu e-mail címen.
A regisztrációhoz kötött séták időpontjai:
angol nyelvű     10.30 óra és 14.00 óra
francia nyelvű    11.00 óra és 14.30 óra
német nyelvű     11.30 óra és 15.00 óra
építészettörténeti és művészettörténeti 16.00 óra
A Nyílt Napot számos program színesíti, így interaktív, játékos vetélkedők is várják a gyerekeket és a felnőtteket a nap folyamán. A gyerekek egész nap mókás jogi feladatokat oldhatnak meg, a felnőttek pedig a séta során látott és hallott információkra épülő kvízjátékon mérhetik le a megszerzett tudásukat.
A játékos vetélkedőkön jól szereplő látogatóknak apró ajándékokkal kedveskednek.
Figyelem! Az épületbe történő belépéshez személyi igazolvány vagy más, személyazonosításra alkalmas dokumentum felmutatása szükséges. Biztonsági okokból a belépők ruházatát és táskáját átvizsgálják. Ruhatár és értékmegőrzés nem biztosított.

Budapest, 2017. szeptember 12.

A Kúria Sajtótitkársága


Megjelent tudósítás:

MTI- Kulturális örökség napjai 100 településen 624 programmal