A Kúria közleménye a folyamatban lévő népszavazási ügyekről

Dátum

A Kúriához 2018. szeptember 5-ig, a Nemzeti Választási Bizottság 15 és a Fővárosi Választási Bizottsági két határozata ellene nyújtottak be jogorvoslati kérelmet.
A népszavazási kérdések jelentős számban a választási eljárással kapcsolatosak, 3 népszavazást kezdeményeznek az oktatással, további 3 népszavazási kérdés merült fel a médiában megjelenő reklám tevékenység finanszírozásával. Népszavazás döntene az Európai Ügyészséggel való együttműködésről továbbá, a jogalkotás területén a 2/3-os törvények népszavazással való megerősítéséről.
A Fővárosi Választási Bizottság népszavazási kérdést hitelesítő határozata ellen érkezett a Kúriára beadvány, melynek tárgya a Budapest, III. kerületi árvízvédelmi létesítmény (mobilgát) nyomvonalának meghatározása.
A Kúria a döntéseket a törvényes határidőn belül meghozza és nyilvánossá teszi honlapján. http://kuria.birosag.hu/hu/nepszavugy
A népszavazási kérdések elbírálásának folyamatát ismerteti a Kúria tájékoztató kisfilmje, amely az alábbi linken érhető el: http://kuria.birosag.hu/hu/tajekoztato-filmek.

Budapest, 2018. szeptember 5.

A Kúria Sajtótitkársága