A Kúria közleménye

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2022. február 18.

A Kúria az országgyűlési választások kampányának nem résztvevője, hanem pártatlan bírája. Törvényes kötelezettségeink teljesítése megköveteli, hogy a választási kampány kezdetétől az új összetételű Országgyűlés alakuló üléséig a Kúria és vezetői a szokásosnál is visszafogottabb magatartást tanúsítsanak a nyilvánosság előtt folyó vitákban.

A Kúria ezért – habár figyelemmel kíséri a tevékenységére vonatkozó elemzéseket – a következő két és fél hónapban ezekre általában nem válaszolhat. Ebben az időszakban csak szigorúan a választási ítélkezéssel kapcsolatos tények közlésére kell szorítkoznunk. A választási folyamat lezártát követően ismételten állunk a nyilvánosság rendelkezésére.

Tisztelettel kérünk ezért minden közszereplőt és a közélet alakításában résztvevőket, hogy tartsák tiszteletben a Kúria alkotmányos szerepét, és ne használják ki a Kúriát terhelő hallgatási kötelezettséget. Munkatársainkat, a bírákat, bírósági szervezeteket és az igazságszolgáltatás minden szereplőjét pedig arra kérjük, hogy támogassák a Kúriát feladatai teljesítésében.

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke

Böszörményiné dr. Kovács Katalin, a Kúria elnökhelyettese

Dr. Patyi András, a Kúria elnökhelyettese

Dr. Gyarmathy Judit, a Kúria főtitkára

Dr. Csák Zsolt, a Büntető Kollégium vezetője

Dr. Kalas Tibor, a Közigazgatási Kollégium vezetője

Dr. Orosz Árpád, a Polgári Kollégium vezetője