A Kúria jogerősen elítélte az MVM korábbi vezetőit

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2019. november 26.

A Kúria a Magyar Villamos Művek korábbi vezetőit érintő ügyben (Bhar.I.746/2019.) nyilvános ülésen hirdetett ítéletet 2019. november 26-án, Budapesten.

Az előzmények összefoglalója:

A Kaposvári Törvényszék az I. rendű vádlottat az ellene folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt ellene emelt vád alól felmentette; a II. rendű vádlott bűnösségét bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében állapította meg, míg az ellene társtettesként folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vád alól felmentette. A III. rendű vádlottat az ellene bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette, a bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntette és a társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt ellene emelt vád alól felmentette.
Ezért halmazati büntetésül a II. rendű vádlottat 2 év, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre és 4 évre gazdálkodó szervezet vezetésétől eltiltásra ítélte. A magánfél polgári jogi igényének érvényesítését a törvény egyéb útjára utasította, továbbá a III. rendű vádlott vonatkozásban pénzösszegekre elrendelt zár alá vételt feloldotta.
 
A kétirányú fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, az I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, társtettesként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és társtettesként elkövetett sikkasztás bűntettében. Ezért őt – halmazati büntetésül – 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 5 év közügyektől eltiltásra, és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte. A II. rendű vádlott bűnösségét bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében is megállapította, egyben a cselekményét bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettének, valamint 2 rendbeli bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntettének és pénzmosás bűntettének minősítette és a vele szemben kiszabott halmazati büntetést 3 év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosította, egyben a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás büntetés alkalmazását és a kiszabott szabadságvesztés próbaidőre történő felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést mellőzte. A III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és a vele szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. 13.200.00 euró és annak kamataira vagyonelkobzást rendelt el, a II. rendű vádlottat kártérítés címén a magánfél részére 48.000.000 forint és kamatainak megfizetésére kötelezte, valamit I. és II. rendű vádlottakat egyetemlegesen kártérítés címén a magánfél részére további 5.050.000 euró és kamatainak megfizetésére kötelezte. Az ezt meghaladó polgári jogi igényeket pedig egyéb törvényes útra utasította.
 
A Kúria szóban kihirdetett ítéletének rövid összefoglalója
 
A másodfokú ítélettel szemben bejelentett kétirányú másodfellebbezések folytán harmadfokon eljárva a Kúria a 2019. november 26. napján meghozott Bhar.I.746/2019/15. számú ítéletével a másodfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, az I. rendű vádlottat 200 napi tétel, napi tételenként 10.000 forint, összesen 2.000.000 forint pénzbüntetésre is ítélte, azzal, hogy a pénzbüntetést, annak meg nem fizetése esetén napi tételenként kell egy-egy napi szabadságvesztés büntetésre kell átváltoztatni. A II. rendű vádlott vonatkozásban pontosította a magánfél személyét, egyebekben a másodfokú ítéletet az I. rendű, a II. rendű és a III. rendű vádlottak tekintetében helybenhagyja.
A Kúria az ügyet a fellebbezések követően kevesebb mint fél éven belül befejezte.
 
Budapest, 2019. november 26.

A Kúria Sajtótitkársága