A Kúria elnöke Amicus Curiae elismerést adott át Gianni Buquicchio úrnak, a Velencei Bizottság leköszönő elnökének

Dátum
Ország
Olaszország
Város
Velence

Prof. Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke a Velencei Bizottság magyar tagjaként részt vett a Velencei Bizottság 127. plenáris ülésén az olaszországi Velencében 2021. július 1-3. között.

A plenáris ülés július 2-i, pénteki ülésnapján a Kúria elnöke Amicus Curiae emlékérmet és oklevelet adományozott Gianni Buquicchio úrnak, a Velencei Bizottság leköszönő elnökének.

Az elismerés ünnepélyes keretek közötti bejelentésére a Kúria valamennyi bírójának jelenlétében a Kúria 2021. június 21-i teljes ülésén került sor. A járványügyi helyzetre tekintettel az elismerést a kitüntetett nem a Kúria teljes ülésén, hanem a Velencei Bizottság plenáris ülésén vehette át.

A velencei bizottsági elnöki tisztségének befejezésére készülő Gianni Buquicchio úr szakmai munkássága, az Európa Tanácsban 1971 és 2009 között betöltött szerepe, továbbá a Velencei Bizottság 2009 óta folyamatosan újraválasztott elnökeként végzett tevékenysége okán a Kúria elnöke el kívánta ismerni, hogy Gianni Buquicchio úr pályája során a Kúria barátjaként (Amicus Curiae) járt el, aktívan részt vett a Velencei Bizottság Magyarország vonatkozásában készült véleményeinek, ajánlásainak előkészítésében, mindenkor elősegítve, hogy a Velencei Bizottság ajánlásai a lehető leginkább kiegyensúlyozottak legyenek, és előmozdítsák a bírói függetlenség, ezáltal pedig a jogállamiság érvényesülését.

Budapest, 2021. július 6.

a Kúria Kommunikációs Osztálya