A Kúria delegációjának hivatalos látogatása az Oroszországi Föderációban

Dátum
Ország
Oroszországi Föderáció
Város
Moszkva
Szentpétervár

Dr. Darák Péternek, a Kúria elnökének vezetésével 2016. július 10-14. között Vjacseszlav Mihajlovics Lebegyev úrnak, az Oroszországi Föderáció Legfelsőbb Bírósága elnökének meghívására a Kúria delegációja Moszkvába és Szentpétervárra látogatott.
A látogatás során Moszkvában, az orosz Legfelsőbb Bíróságon a két főbíró kölcsönösen tájékoztatást adott egymásnak a két ország legfelsőbb bírósági fórumainak feladatáról, kiemelve az egységes jogalkalmazás biztosítása érdekében alkalmazott módszereiket, lehetőségeiket. A tárgyalópartnerek megállapodtak abban, hogy a két ország bírósági és jogrendszerének jobb megismerése érdekében biztosítják majd, hogy a két legfelsőbb bírói fórum bírái tanulmányút keretében elmélyültebb ismereteket szerezhessenek a másik ország legfelsőbb bírósági jogalkalmazási tapasztalatairól.
A Kúria elnöke meghívta orosz partnerét a jövő évben Magyarországon megrendezésre kerülő közép- és kelet-európai főbírók soros találkozójára.
Moszkvai tartózkodása alatt a delegáció találkozott és hivatalos tárgyalást folytatott Jurij Jakovlevics Csajka úrral, az Oroszországi Föderáció legfőbb ügyészével, valamint Alekszander V. Guszev úrral, az Oroszországi Föderáció Legfelsőbb Bírósága Igazságügyi Főosztályának igazgatójával.
Szentpéterváron a delegáció látogatást tett és tárgyalást folytatott az Oroszországi Föderáció Alkotmánybíróságán, ahol a delegációt Olga Kokrjakova asszony, az Alkotmánybíróság elnökhelyettese fogadta. Ugyancsak a szentpétervári tartózkodása során a delegáció ellátogatott a Szentpétervári Városi Bíróságra, ahol a delegációt Mihail Alekszejevics Pavljucsenko úr, a bíróság elnökhelyettese és a bíróság tanácselnökei fogadták, valamint Szentpétervár Puskin Kerületi Bíróságára, ahol a delegációt  Jaroslav Boriszovics Zsolobov úr, a bíróság elnöke kalauzolta és tájékoztatást adott a bíróság tevékenységéről.

Budapest, 2016. július 18.

A Kúria Sajtótitkársága