A Kúria delegációja Bukarestben

Dátum

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Böszörményiné dr. Kovács Katalin, a Kúria általános elnökhelyettese és dr. Csák Zsolt, a Kúria Büntető Kollégiumának vezetője 2022. június 29. és július 1. között háromnapos munkalátogatáson vett részt Bukarestben a román Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék elnöke, Corina-Alina Corbu meghívására.

A találkozó célja a két szomszédos ország legfelsőbb bírósági fórumai közötti kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztése volt. A tárgyalópartnerek megvitatták a két ország igazságszolgáltatási rendszerében végbement fejlődés eredményeit: a román és magyar legfelsőbb bíróságok modernizációjának és digitalizációjának, valamint a nemzeti és az európai uniós jog interakciójának témaköreit.

A Kúria elnöke vezette küldöttség a román Alkotmánybíróságra is ellátogatott, ahol megbeszélést folytatott a román Alkotmánybíróság elnökével, Marian Enachével és a testület tagjaival.

A hivatalos program részeként a delegáció a Bukarest közelében található Snagov településen is látogatást tett, ahol a Kúria elnöke koszorút helyezett el az itt található Nagy Imre-emlékműnél. Magyarország mártírminiszterelnökét az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően rövid ideig Snagovban tartották fogva háziőrizetben.

Budapest, 2022. július 4.

A Kúria Kommunikációs Osztálya