A koronavírus járvány a bíróságoktól is azt igényli, hogy rugalmas ügyintézési módot alakítsanak ki – interjú a Kúria veszélyhelyzet idejére vonatkozó három polgári kollégiumi véleményéről

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2020. május 20.

A Kúria Polgári Kollégiuma három kollégiumi véleményt (1/2020, 2/2020, 3/2020) tett közzé a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő eljárásjogi szabályok alkalmazásáról. A kollégiumi vélemények lényegét és indokolását ismertette a Kúria Polgári Kollégiumának szóvivője az InfoRádióban, 2020. május 14-én.

Dr. Simonné dr. Gombos Katalin a Paragrafus című jogi magazinműsorban kiemelte, hogy az iránymutatások a másodfokú eljárásra irányadó szabályok alkalmazására, az elektronikus kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján megtartott tárgyalás feltételeire, valamint a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható megelőző távoltartás elrendelésére irányuló polgári nemperes eljárás irányadó alkalmazására vonatkoznak.

Rámutatott, hogy a kollégiumi véleményeket azért alkották meg, mert a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020-as kormányrendelet alkalmazása és értelmezése tekintetében szükséges volt iránymutatásra a bíróságok részére. Az előzményekhez hozzátartozik az is, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke elrendelte több, úgynevezett veszélyhelyzeti kabinet felállítását.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy ezekben a rendkívüli időkben szükség volt arra, hogy az eljárási szabályokat kicsit rugalmasabban kezeljék a bíróságok, úgy, hogy a felek eljárási jogai, érdekei ne sérüljenek, ugyanakkor az eljárások lefolytathatóak maradjanak. Emiatt főleg olyan szabályok kerültek be a kollégiumi véleményekbe, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a bíróság úgy folytassa a munkáját, hogy minimalizálja az ún. kontakt-érintkezések számát.

Főszabály szerint a veszélyhelyzet ideje alatt tárgyalás tartása nem kérhető, csak bizonyos kivételes személyes jelenlétet igénylő esetekben.

Az interjú meghallgatható az InfoRádió honlapján, az adás első és második részében: https://infostart.hu/magazin/paragrafus/adasok/2020/05/14/a-paragrafus-m...

A teljes interjú hanganyaga itt elérhető.

Mindhárom kollégiumi vélemény teljes terjedelmében a Kúria honlapján olvasható: https://kuria-birosag.hu/hu/kollvel.

Budapest, 2020. május 20.

A Kúria Sajtótitkársága