Könyvtárszakmai együttműködési megállapodás született az Alkotmánybíróság és a Kúria között

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2018. április 26.

Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke 2018. április 26-án 14 órakor írta alá azt a megállapodást, amely a két intézmény jogi szakkönyvtárának szorosabb szakmai együttműködését tartalmazza.

Az Alkotmánybíróság és a Kúria közös véleménye, hogy a hatékony igazságszolgáltatás egyik alapvető feltétele a megújuló és modern jogi könyvtári-információs intézmény. Ezért elkötelezetten támogatják a jogi (bírósági) könyvtári-információs intézményeket, aktívan szerepet vállalnak működtetésükben és fejlesztésükben. Ez utóbbi fejezi ki a most létrejött aláírással is hitelesített összefogás.

Az jogi szakkönyvtárak napjainkban csak akkor tudnak hatékony és eredményes munkát végezni, ha figyelembe veszik a kor, a felhasználók, illetve a szakma elvárásait, és igyekeznek ezekre választ adni. A most megkötött együttműködésnek is az a célja, hogy az egymás tevékenységét kiegészítő feladatvállalás eredményeképpen, az Alkotmánybíróság tagjai, munkatársai, illetve a Kúria bíráinak ítélkező, szakmai tudományos és kutató tevékenységét a lehető leghatékonyabban támogassa és azt minőségi könyvtári szolgáltatásokkal szolgálja. E törekvés, hosszabb távon, valamennyi bíróság és bírósági könyvtár szakmai presztízsét is emeli.

A szakmai együttműködés kiterjed a szolgáltatás bővítésére, a gyűjteményfejlesztésre és a továbbképzésekre egyaránt.

Az Alkotmánybíróság és a Kúria elnöke által hitelesített együttműködés megkötésén jelen volt a két intézmény könyvtárvezetője is. Gerencsér Judit a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtárának és Tóth Gábor az Alkotmánybíróság jogi könyvtárának vezetője és képviselője, a közös munka szakmai felelőseként vállalták a határozatlan időre szóló szakmai szerződésben foglaltak magas szintű megvalósítását.