A jogi szakkönyvtárakat érintő kihívásokra hívta fel a figyelmet az Európai Unió Bírósága által szervezett szakmai konferencia Luxembourgban

Dátum

A jogi szakkönyvtárakat érintő kihívásokra hívta fel a figyelmet az Európai Unió Bírósága által szervezett szakmai konferencia Luxembourgban

A modern jogi szakkönyvtárakat érintő kihívásokról szervezett konferenciát az Európai Unió Bírósága 2018. október 4-én Luxembourgban. Hazánkat Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára vezetője képviselte a szakmai tanácskozáson.

A rendezvény elsődleges célkitűzése az európai jogi szakkönyvtárak közötti együttműködés továbberősítése volt. A szervezők lehetőséget kívántak teremteni a jogi szakkönyvtárban folyó munka aktuális kérdéseinek megvitatására, illetve a jogi könyvtárakat érintő nemzetközi fejlesztések, új trendek megismerésére is.

A konferencia meghívottjai elsősorban az európai kontinens jogi könyvtárosai és információs szakemberei voltak, de nagy számban vettek részt amerikai könyvtárosok is.

A szakmai konferencia szervezőit az a meggyőződés vezérelte, hogy a jogi könyvtárak és könyvtárosok minél szorosabb együttműködése nagyban támogatja, hogy minél hatékonyabb, gyorsabb és eredményesebben teljesüljenek a jogi szakterület szakembereinek, kutatóinak és felhasználóinak igényei. Cél, olyan minőségi szolgáltatások kialakítása a jogi szakkönyvtárakban, amelyek még jobban megfelelnek a nemzetközi és a nemzeti szakmai elvárásoknak.

A jogi könyvtári tudományterület jelene és jövője szempontjából fontos célokról inspiráló előadásokat hallgathattak a résztvevők a luxembourgi workshopon:

•    a jogi hivatás jövőbeli elvárásai
•    kihívások, új kommunikációs és információs eszközök a jogi könyvtárakban
•    a könyvtári szakma fejlődése – katalógusok, adatbázisok, szolgáltatások a felhasználók számára
•    a bibliográfiai kutatás új eszközei
•    szerzői jog az Európai Unió tagországaiban
•    könyvkiadás az Európai Unióban a jogtudomány területén

A könyvtárosok kinyilvánították, hogy minél többet szeretnének tenni annak biztosítása érdekében, hogy a jogtudomány területén dolgozó minden felhasználónak a lehető legmagasabb színtű könyvtári szolgáltatást nyújtsanak a világ minden országában.

A szakmai rendezvény záró programjaként a résztvevők meglátogatták az Európai Unió Bírósága könyvtárát. A könyvtár a Bíróság egyik kiemelt információs intézménye.

Budapest, 2018. október 11.

A Kúria Sajtótitkársága