„Jogérző nép még el nem veszett…” – Konferencia Deák Ferencről Zalaegerszegen

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2017. október 18.

Zalaegerszegi jubileumi ünnepségeken vett rész dr. Darák Péter a Kúria elnöke. Az alábbiakban a Zalaegerszegi Törvényszék közleményét olvashatják.

A kiegyezés létrejöttének 150. évfordulója és Deák Ferenc születésének 214. évfordulója alkalmából szervezett tudományos emlékülést 2017. október 17-én a Deákról elnevezett zalaegerszegi megyei és városi könyvtár, a Zalaegerszegi Törvényszék és a Magyar Jogászegylet Zala Megyei Szervezete. A „Jogérző nép még el nem veszett…” címet viselő konferenciát dr. Darák Péter, a Kúria elnöke nyitotta meg.

A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város első írásos említésének 770. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat részét képező emlékülésnek a Zalaegerszegi Törvényszék adott otthont, s a hallgatóság abban a díszteremben – egykori vármegyei közgyűlési teremben – foglalt helyet, ahol egykor maga Deák Ferenc is gyakran megfordult.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármesterének köszöntője után dr. Darák Péter, a Kúria elnöke nyitotta meg az emlékülést. Beszédében a kiegyezéshez vezető utat, illetőleg Deák Ferenc szerepét mutatta be.

A megnyitót követően dr. Deák Ágnes: A bizalomépítés nehéz útja – út a kiegyezéshez című előadását – az előadó váratlan távolléte miatt – Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója olvasta fel. Dr. Fónagy Zoltán történész A kiegyezés – forma, tartalom és értelmezések címmel tartott értekezést, majd a zalai szaktekintélyek közül a Göcseji Múzeum történésze, Béres Katalin a kiegyezés előkészítéséhez kapcsolódó egyik zalai helyszínt, Pusztaszentlászlót mutatta be, dr. Foki Ibolya (Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára) főlevéltáros pedig a kiegyezés Zalaegerszegre gyakorolt hatásait ismertette a hallgatósággal.

Tóth Kálmán Deákról szóló verséből származó idézete jegyében („Jogérző nép még el nem veszett…”) rendezett konferencia dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnökének zárszavával zárult.

„A haza bölcsének” a törvényszék előtti téren álló szobránál 13 órakor városi emlékünnepség kezdődött. Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, valamint dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke koszorút helyezett el a szobornál.

Budapest, 2017. október 18.

A Kúria Sajtótitkársága

Megjelent tudósítások: