Izgalmas beszélgetés és érdeklődő hallgatók - „Kúriai esetek” a Szegedi Tudományegyetemen

Dátum

Zsúfolásig megtelt az előadóterem a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karán. Kúriai bírák és szakértők részvételével filmbemutatót rendezett a Kúria Sajtótitkársága és a Civilisztikai Tudományok Intézete.

A Kúria 2015-ben elindította "Kúriai esetek" címmel videós kerekasztal-beszélgetés sorozatát. A Kúria honlapján is megtekinthető rövid filmek jogerősen lezárt, közérdeklődésre számot tartó izgalmas jogi esetet, ügyet dolgoznak fel kúriai bírák, jogászok és tudományos-szakmai területen dolgozó szakemberek részvételével. A videók megtekinthetők itt: http://kuria.birosag.hu/hu/videok

2016 óta a videókat a magyarországi egyetemek jogi karain is bemutatja a Sajtótitkárság annak érdekében, hogy a beszélgetések tartalma joghallgatókhoz is eljusson. A Kúria ezzel is hozzá kíván járulni a jogászképzés színvonalának emeléséhez, a jogászi problémamegoldó-képesség fejlesztéséhez.

A sorozat negyedik állomása a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kara volt 2017. október 24-én. A Polgári Jogi, Polgári Eljárásjogi és Családjogi Tudományos Diákkör (TDK) keretében egy öröklésből való kitagadás kapcsán indult polgári peres eljárásban hozott ítélet elemzése állt a középpontban, a témában leforgatott rövidfilmet mutatták be a szervezők. A vetítés után a film résztvevői a moderátor és a hallgatók kérdéseire válaszoltak.

Az eseményen részt vett dr. Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, dr. Csűri Éva nyugalmazott kúriai bíró, dr. Szeibert Orsolya, egyetemi docens (ELTE), valamint dr. Kereszty Éva, az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézet tanszékvezetője. A beszélgetés moderátora dr. Görög Márta, intézetvezető volt. A Kar hallgatói a délutáni eseményen megtöltötték az előadó termet, feszült figyelemmel hallgatták a szakértőket.

Budapest, 2017. október 25.

A Kúria Sajtótitkársága