A globalizáció kihívásaira keresték a választ a könyvtáros szakma képviselői Párizsban

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2018. június 4.

Az egyre növekvő globalizációból adódó kihívásoknak csak akkor tud megfelelni a könyvtári szakma, és ezeket akkor tudja leküzdeni, ha egy befogadó válasz születik az egységes könyvtári területen – hangzott el a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA) párizsi konferenciáján 2018. május 14-16-án. A világ könyvtáros szakmai egyesületeinek legfőbb érdekképviseleti szerve elindította a Global Vision elnevezésű világméretű programját, amely egy egységes könyvtári útmutatóként képes funkcionálni a jövő könyvtárai és könyvtárosai számára. A franciaországi rendezvényen Gelencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtárának vezetője is részt vett.

A Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetségének elsőszámú szakmai tevékenysége a nemzetközi érvényű könyvtári normatívák és irányelvek kidolgozása, alapelvek megfogalmazása, a könyvtárak helyzetét bemutató statisztikák és egyéb információforrások közreadása. Emellett kiemelkedő munkát végez a könyvtárak szakmai tevékenységének és jövőjének támogatásában. 

Az IFLA jelenlegi legfontosabb szakmai programja az IFLA Global Vision elnevezést kapta, amely 2017-ben indult útjára. A világméretű projekt olyan új stratégiai gondolkodást, eszköztár kialakítását célozza, amely hatékonyabbá teszi az IFLA működését, teret ad a közös gondolkodásnak, valamint felkészíti a szervezetet, és az általa képviselt könyvtárakat, könyvtárosokat a jövő kihívásainak való megfelelésre.

A Global Vision program jelenleg a második szakaszánál tart. Kiemelt célja egy világszintű ötlettár, egy új IFLA akcióterv létrehozása a könyvtárak jövőjének még hatékonyabb és eredményesebb támogatása céljából. Ennek egyik fő állomása volt a párizsi regionális IFLA workshop. A szakmai megbeszélésre Párizsba valamennyi európai országból, az összes európai könyvtáros szakmai szervezettől 1-1 fő kapott meghívást. Hazánkból 2 fő vehetett részt a szakmai tanácskozáson. Barátné dr. Hajdú Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke, az IFLA Igazgatótanácsának tagjaként, Gerencsér Judit, pedig, mint a Magyar Könyvtárosok Egyesülete főtitkára, illetve vezető beosztású európai könyvtári szakember, kapott meghívást.

Az európai IFLA workshopon 36 európai országból, az összes könyvtári típust képviselve összesen 1063 évnyi könyvtári tapasztalattal rendelkező könyvtáros vett részt, akik az IFLA Globális Vision Report összefoglalójának kiemelt területeiről és lehetőségeiről tanácskoztak. A megbeszélés fő célkitűzése volt a jövő szempontjából a stratégiai kulcsterületek meghatározása, az egységes gondolkodás kialakítása, illetve egy IFLA akcióterv előkészítésének támogatása. 

A workshopon nagy hangsúlyt kapott az együttműködés annak érdekében, hogy a könyvtárakat a legmegfelelőbben szabályozzák jogilag, és ki tudják szolgálni a felhasználókat.
Az IFLA Global Vision mottója: Our Vision, Our future - A Mi Elképzelésünk, a Mi Jövőnk. További információ: https://www.ifla.org.

Budapest, 2018. június 4.

A Kúria Sajtótitkársága