Ferenczy Noémi-díjban részesült Varga Edina, a Kúria művészeti vezetője

Dátum

Ferenczy Noémi-díjban részesült Varga Edina, a Kúria művészeti vezetője. Az elismerést nemzeti ünnepünk alkalmából dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője adta át a Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen.

Az 1992-ben alapított állami kitüntetést iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenység elismerésére adományozzák. Idén öt iparművész részesült a magas rangú elismerésben.

Varga Edina palettája rendkívül színes: textilművészként alkotói leleményével mindenhol életet teremt. Nem trendkövető, hanem trendteremtő művész.

A Fasori Evangélikus Gimnázium művésztanáraként töltött éveiben nem elégedett meg a vizuális művészet továbbadásával: nagy múltú gimnáziumok egyenruháit tervezte meg. Ezen formaruhák az iskolai tradíció szellemi örökségét kortárs formában közvetítik ma is.

A Kúria művészeti vezetőjeként 2011. óta – kiteljesítve eddigi textiles munkásságát - összetett brandet épített fel, amelyben textilművészeti, grafikusi és enteriőrtervezői minőségében ma is alakítja az intézmény vizuális és kulturális arculatát. Ő tervezte meg a legújabb bírói talárokat, amelyeken érződik a tradicionális rend, egyúttal visszaköszön a Kúria épületének emblematikus jón oszlopán vonuló kanellurás vonalritmus. A talárok felidézik az egykori díszmagyar paszományait, hordozzák a nemzeti jelleget, hangsúlyozzák a bírói hivatás méltóságát.

Varga Edina kreativitását dicséri a megújult ügyészi és ügyvédi talár is, amelyeken megjelennek azok az elvárt színbeli és formai különbözőségek, amelyek megkülönböztetik az igazságszolgáltatás hivatásrendjeit.

Évtizedek óta fest, mintatervei nem a megszokott textiles világot tárják elénk, hanem képei mélységeit. E mintákat minimál stílusú ruháin láthatjuk viszont, például a 2021 nyarán nagy sikerrel bemutatott „Gyöngyélet” című festményruha kollekciójában.  

A Kúria közössége nevében gratulálunk az elismeréshez.

2022. március 17.

A Kúria Kommunikációs Osztálya