Érzékelhető hatásai vannak a digitalizációnak az igazságszolgáltatásban

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2019. június 19.

Felelősségteljesebb munkát eredményezhet a digitalizáció az igazságszolgáltatásban – mondta a Kúria elnöke a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének tanácskozásán 2019. június 13-án, Budapesten. Dr. Darák Péter “A digitalizáció kihívásai a jogalkotásban és jogalkalmazásban” címmel tartott előadást az Adózás Európában – XIII. Nemzetközi Adókonferencián.

A legfőbb bírói fórum elnöke prezentációja során három lényeges kérdésre kereste a választ. Arra, hogy a digitalizációra tekinthetünk-e pusztán technológiaként. Vázolta, hogy milyen tartalmi hatásai vannak a digitalizációnak a jogrendszerre és az igazságszolgáltatásra. Részletezte, hogy megváltoztatja-e a digitalizáció az igazságszolgáltatásban résztvevők magatartását.

Darák Péter rávilágított, a Kúria tanácsadó és konzultatív testületei behatóan foglalkoznak a digitalizáció igazságszolgáltatásra gyakorolt hatásaival. Rámutatott, a technológiai és a perrendtartási szabályok változása következtében felelősségteljesebbé vált a perek előkészítése, hiszen a keresetlevélben már a szükséges bizonyítást is fel kell ajánlani. Kiemelte, az írásbeli munkavégzés felé tolódik el a jogi érdekképviseleti munka és intenzívebbé válik a felek és jogi képviselőik közreműködése. A Kúria elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy fokozódik a hibátlan munkavégzés jelentősége az igazságszolgáltatásban, ugyanakkor tanulságként levonható az a következtetés is, hogy ügyelni kell arra, ne sérüljön a bírósághoz fordulás alkotmányos joga.

A Kúria elnöke a konferenciát követően sajtótájékoztatón foglalta össze előadásának főbb megállapításait.

Budapest, 2019. június 13.

 

A Kúria Sajtótitkársága