Erősíteni kell az európai bíróságok közötti szakmai párbeszédet – adójogi szemináriumot szervezett a Kúria és a német Szövetségi Pénzügyi Bíróság

Dátum

Dátum: 2019. július 9-10.
Ország: Magyarország
Város: Budapest

Közös szemináriumot tartott a Kúria és a német Szövetségi Pénzügyi Bíróság 2019. július 9. és 10. között Budapesten. A program célja az volt, hogy a mindkét bíróságot érdeklő adójogi kérdéseket a résztvevők megvitassák.

A Kúria tudatosan törekszik arra, hogy a rendszerváltás óta megtett hosszú út után vissza tudjon kapcsolódni az európai gondolati körbe – fejtette ki a Kúria elnöke. Dr. Darák Péter hozzátette, a diskurzus elmélyítésében hagyományosan nagy segítséget nyújtanak a német bíró kollégák.
A főbíró aláhúzta, Magyarország Németországgal ápolja legerősebb nemzetközi kapcsolatait. A partnerségben kiemelt jelentőségel bír a mély tartalmi, bírói kérdésekről történő vita. A szeminárium témái szerinte lehetőséget adnak erre a diskurzusra.

Az alapvető európai változasok idejen egyre nagyobb jelentősséggel bír a véleménycsere az igazságszolgáltatás szervei közötti – jelentette ki a Szövetségi Pénzügyi Bíróság elnöke. Rudolf Mellinghoff kiemelte, nem csak az lehet irányadó, amit Brüsszelben vagy Luxemburgban előírnák, egyre fontosabb, hogy a tagországok bírái egymással kommunikáljanak.
 
A szeminárium ideje alatt a résztvevők a következő témákból hallhattak előadásokat:
 
1. Az általános forgalmi adó levonási jog keletkezése, illetve gyakorlása határidejének elhatárolása
2. A legfelsőbb bírósági szinten alkalmazható ˝befogadás˝ jogintézményénél milyen körülményeket kell vizsgálni?
3. A kutatásfejlesztésre fordított összeget az adózó levonhatja-e valamely adójából? (pl.: társasági adó)
4. A belföldi hitelfelvevő által a külföldi hitelezőnek fizetendő kamat levonhatóságára (nem levonhatóságára) vonatkozó adójogi szabályok
5. Mi a követendő eljárás, ha a bíróság ítéletét az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősíti?

Budapest, 2019. július 11.

A Kúria Sajtótitkársága