Emlékezés és emlékeztetés - konferencia az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Kúrián

Dátum

A Kúria, a Legfőbb Ügyészség és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2014 végén közös kutatási programot indított az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás során keletkezett igazságügyi dokumentumok rendszerezett feltárására. A jogi és történeti szempontokat egyaránt érvényesítő kutatások – a Magyar Nemzeti Levéltár közreműködésével – kiterjednek a forradalmat követő büntetőperek hiánypótló áttekintésére; az igazságszolgáltatást felhasználó megtorlás irányító és végrehajtó testületeinek és az abban közreműködő személyek körének feltárására; valamint – a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívummal együttműködve – a megtorlás ismert és kevéssé ismert mártírjainak portrészerű bemutatására.  Célunk, hogy a tények feltárásával, tárgyilagos ismeretanyaggal járuljunk hozzá a múlttal való őszinte szembenézéshez. A szabadságharc 60. évfordulója alkalmából 2016. október 5-én az egyes kutatási programok vezetői szakmai konferencián adtak számot eredményeikről, egyben tisztelegtek az áldozatok emléke előtt. A Konferencia résztvevőit Polt Péter, Magyarország legfőbb ügyésze köszöntötte.

Földváríné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke „Ügyészek a tűzvonalban” címmel, Zinner Tibor, a Veritas Történetkutató Intézet kutatócsoport-vezetője „Bírák a tűzvonalban” címmel tartottak előadást.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója az 1956-os forradalmat követő megyei bírósági eljárások elemzéséről számolt be a hallgatóság előtt, majd M. Kiss Sándor, a rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese a „Sokarcú ’56 – portrék a forradalomból” címmel tartott előadást.

Az előadásokat követően a konferencia keretében megrendezésre került a „Bírói arcélek ’56” című kerekasztal-beszélgetés, amelyen részt vett a korszak élő tanúja, dr. Nagy Miklós volt legfelsőbb bírósági bíró is.

A beszélgetésben, amelyet Mezey Barna, egyetemi tanár, az ELTE rektora moderált, Kahler Frigyes történész és Bódiné Beliznai Kinga jogtörténész, egyetemi adjunktus vett részt.
 
 
Budapest, 2016. október 6.

A Kúria Sajtótitkársága


Megjelent tudósítások:

Az eseménnyel foglalkozott még az M1- Ma Reggel, a Kossuth Rádió- 180 perc, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Múlt-kor.
A tudósítást a forrásban megjelölt szerkesztőség engedélyével tesszük közzé.