Elhunyt dr. Varga Zoltán, a Kúria nyugalmazott bírája

Dátum

A Kúria közössége megrendülten értesült, hogy 2023. április 28-án, életének 74. évében elhunyt dr. Varga Zoltán, a Kúria nyugalmazott bírája.

Személyében a bírói hivatás több mint négy évtizedes múltra visszatekintő, elhivatott képviselőjét, a büntető jog nagytudású ismerőjét, a legfőbb bírói szerv máig tisztelettel emlegetett tagját gyászoljuk.

Dr. Varga Zoltán 1966. október 1-jétől ügyviteli alkalmazottként, majd előadóként dolgozott a Fővárosi Bíróságon. Ez idő alatt párhuzamosan végezte a jogi egyetemet. 1975. június 1-jétől bírósági fogalmazó, 1977. augusztus 1-jétől bírósági titkár. 1977. október 1-jétől nevezték ki bírónak a Pesti központi Kerületi Bíróságra. 1982 márciusától a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának bírájaként, majd 1984. május 1-jétől ennek tanácselnökeként ítélkezett.

1999 júniusában az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében gazdasági büntetőjogi szakjogász diplomát szerzett. 2012. január 1-jétől nyugdíjba vonulásáig, 2017. június 18-ig a Kúria Büntető Kollégiumának bírája volt.

A Fővárosi Törvényszék elnöke és a bíróság igazgatási vezetése hamar felismerte dr. Varga Zoltán tehetségét, ezért az ítélkezési tevékenység mellett szervezési-igazgatási feladatokkal is megbízták. Ennek eredményeképpen az OIT elnökhelyettesi tisztségét is éveken át betöltötte. Az ítélkezés gyakorlatában szerzett tapasztalatai magas szintű elméleti felkészültséggel társultak, ezért dr. Békés Imre professzor úr felkérésére 1995-től vállalkozott az egyetemi oktatásban történő részvételre. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi Karának Büntető Tanszékén, valamint a Deák Ferenc Továbbképző Intézetben tanított, pályáját címzetes egyetemi docensként zárta.

Kúriai bíróként a B.III. Tanácsban a legbonyolultabb, nagy jelentőségű ügyek elbírálásában vett részt közel egy évtizeden át. Mindenkor kitűnt szorgalmával, ítéletszerkesztési fegyelmével és az elvi kérdések iránti fogékonyságával.

Halála pótolhatatlan veszteség a Kúria és az egész magyar igazságszolgáltatás számára. Nyugodjon békében.

Dr. Varga Zoltán