Dr. Kónya István a Kúria elnökhelyettesének interjúja a Hír Tv Riasztás című műsorában

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2017. május 3.

Interjút adott Dr. Kónya István a Kúria elnökhelyettese a Hír Tv Riasztás című műsornak, melyben arról kérdezték, hogy hogyan lehet valaki gyanúsítottból a bíróságon újra tanú, valamint a védő jelenléte nélkül is lehet-e vallomást tenni.

Elnökhelyettes elmondta, hogy a büntetőeljárási törvény szerint a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja esetében az ügyész, illetőleg a nyomozóhatóság az ügyész engedélyével a nyomozást megszüntetheti, ha a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy az ügy, illetőleg más büntetőügy bizonyításához hozzájárulva olyan mértékben együttműködik, hogy az együttműködéshez fűződő nemzetbiztonsági vagy bűnüldözési érdek jelentősebb, mint az, amely az állam büntetőjogi igényének érvényesítéséhez fűződik. Ezek az okok már a feljelentés elutasításával is járhatnak.

Kónya István elmondta, hogy védő nélkül is lehet vallomást tenni, de a nyomozóhatóságnak biztosítania kell a védő jelenlétének lehetőségét, ezért a gyanúsított kihallgatásának időpontjáról a védőt előzetesen értesítenie kell. A védő utólagos értesítése eljárási szabálysértés. Amennyiben azonban a szükséges kioktatás után, jogainak ismeretében a terhelt önként dönt úgy, hogy védője távollétében hajlandó vallomást tenni, úgy ez nem lesz érvénytelen.

Budapest, 2017. május 3.

A Kúria Sajtótitkársága

Az adás az alábbi linken érhető el: